Trots studien finns ingen anledning att omvärdera den svenska modellen, tycker professor Ali Mirazimi: ”Jag tycker nog att man ska avvakta”. Foto: TT

Ny studie: Covidvaccin gav barn bra skydd

Publicerad

Vaccin mot covid-19 minskar risken för att barn ner till fem års ålder behöver läggas in på sjukhus, visar en ny amerikansk studie.

– Det är samma mönster som hos vuxna – vaccinerna ger ett väldigt bra skydd, säger professor Ali Mirazimi.

I Sverige rekommenderas alla över tolv år att vaccinera sig mot covid-19. Däremot finns ingen allmän rekommendation för barn i åldrarna 5 till 11 år, då Folkhälsomyndigheten bedömt att nyttan med vaccinet inte överväger riskerna eftersom barn sällan blir allvarligt sjuka i covid.

Nu har amerikanska forskare undersökt hur pass bra vaccinet från Pfizer-Biontech skyddar barn och ungdomar mot covid-19 som blir så allvarlig att sjukhusvård krävs.

Coronapandemin

– Det är en bra och välgjord studie som för första gången följt barnen en längre tid – sådana studier har det gjorts många bland vuxna men det har saknats bland barn, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Lite sämre mot omikron

För barn i åldrarna 5 till 11 år var risken att behöva sjukhusvård för omikronvarianten ungefär två tredjedelar lägre bland vaccinerade jämfört med ovaccinerade.

Två sprutor av vaccinet gav även tonåringar i åldrarna 12 till 18 år ett bra skydd mot att behöva vårdas på sjukhus eller drabbas av allvarlig sjukdom, även om skyddet var något lägre vid omikron jämfört med delta.

–  I stort sett är mönstret samma som vi sett hos vuxna. Vaccinet skyddar generellt inte så bra mot att bli smittad under en längre tid, men ger väldigt bra skydd mot allvarlig sjukdom även om det fungerar lite sämre mot omikron, säger Ali Mirazimi.

”Ändrar inte spelplanen”

I USA är rekommendationen, till skillnad från i Sverige, att även 5- till 11-åringar ska vaccineras. Men Ali Mirazimi tycker inte att den nya studien i sig ger skäl att ompröva det svenska beslutet kring den åldersgruppen.

– Den här studien ensam ändrar inte spelplanen. Även om det här stärker bevisen för att det ger även den yngsta gruppen ett bra skydd så är det fortfarande få av dem som drabbas av svår covid. Jag tycker nog att man ska avvakta ännu större studier med längre uppföljningstid, säger han.

– Däremot stärker studien att barn från 12 år får ett bra skydd av vaccinet under en längre tid.

Fakta om studien

Studien omfattar 1 185 barn med covid-19 som lagts in på barnsjukhus över hela USA mellan juli 2021 och februari 2022, det vill säga under smittovågor med både delta och omikron.

Av deltagarna i den amerikanska studien var 918 i åldrarna 12 till 18 år, och 267 var mellan 5 och 11 år.

En svaghet med studien är att forskarna bara undersökt effekten av två doser av Pfizers vaccin. Hos vuxna vet man att tre doser ger betydligt bättre försvar mot omikron.

Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet