Covidvaccin uppdateras inför vintersäsongen

Uppdaterad
Publicerad

I höst kommer nya uppdaterade covid-19-vaccin att ges till svenskarna. Vaccinen ger ökat skydd mot den omikronvariant som just nu dominerar smittspridningen i Sverige och som går under beteckningen XBB.

Leveranserna beräknas komma i oktober, inför säsongens vaccinationsinsats som startar den 7 november, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Även de vaccin som nu används ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, men skyddet mot XBB är mer specifikt i de uppdaterade vaccinen, enligt myndigheten.

Vaccinerna är för närvarande under produktion och processen för godkännande pågår.

Påfyllnadsdoser mot covid-19 rekommenderas i dagsläget för personer med riskfaktorer på grund av sjukdom eller ålder, men en översyn pågår. Besked om det finns behov av att justera rekommendationerna väntas i september.

Under sommaren har smittspridningen av covid-19 legat på en låg nivå i Sverige. En viss ökning har skett de senaste veckorna, men smittspridningen bedöms fortsatt vara på en jämförelsevis låg nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.