Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ida Thellenberg/SVT

Sämre immunförsvar efter pandemin – speciellt bland små barn

Uppdaterad
Publicerad

Efter människors immunförsvar försämrats sedan pandemin väntas en större spridning av vanliga sjukdom när många kommer tillbaka till jobb och skola – speciellt bland små barn.

– Flera är mottagliga, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog.

Snart börjar många komma tillbaka till skolor, förskolor och sina arbeten efter semester, vilket brukar betyda att sjukdomar sprids.

Sedan pandemin tros människors immunförsvar ha försämrats mot vanliga sjukdomar, menar Anders Lindblom. Vilket kan kopplas till den distans som hölls under pandemin.

– Det beror dels på att vi inte varit i kontakt med sjukdomarna, säger han.

Hur snabbt försvaret kan byggas upp igen är svårt att säga, menar han. För att bygga upp immunförsvaret igen gäller det att utsätta sig för sjukdomar eller vaccinera sig.

– När det gäller influensa och covid bör riskgrupper vaccinera sig.

Större smittspridning bland barn

Barn föds med ett visst immunförsvar men en del av immunförsvaret behöver byggas upp genom att utsättas för sjukdomar. Att vaccineras är också ett sätt att bygga upp det.

De barn som fötts under pandemin har hållits mer isolerade, jämfört med barn födda tidigare. Därför kan det väntas en större smittspridning när många nu möts på förskolan.

– Vissa sjukdomar har inte cirkulerat i samhället under pandemin, när barnen utsätts för de sjukdomarna så blir det flera som är mottagliga. Annars kan det finnas en del som är immuna och inte blir så sjuka.

Även RS-viruset har blivit vanligare för att barn fått sämre immunförsvar. Det brukar spridas varannat år, men nu har det spridits två år i rad.

Fördubblad spridning av streptokocker

Efter pandemin har antalet smittade i streptokocker fördubblats. En sannolik orsak är att det varit få infektioner av streptokocker under pandemin, vilket påverkar speciellt barn, menar Anders Lindblom.

– De som inte har varit födda, eller smittats, innan pandemin kan det ha gått 3-5 år utan kontakt med det så de har ingen immunitet alls.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Ludvigsson, överläkare vid Barnkliniken på Örebro Universitetssjukhus, säger att streptokocker kan få allvarliga konsekvenser. I klippet berättar han hur du kan skydda dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.