Cykelmotion framför skärm med Google Maps återkallar minnen. Foto: SVT

Cykel + Google Maps bra mot demens

Fysisk träning kombinerad med intellektuell aktivitet visar sig ge mycket positiv effekt på minnesutvecklingen hos gamla. En nykonstruerad motionscykel stärker ben och hjärna.

– Nu känner jag igen mig, säger Lillemor Lif som bor på Högdalens äldreboende utanför Stockholm.

Lillemor har tagit en virtuell cykeltur i sina gamla kvarter. Hon trampar en motionscykel som är kopplad till Google Maps och med hjälp av aktivitetsledaren Marina Fondelius har hon just kommit fram till gamla danspalatset Nalen inne i centrala Stockholm. Där kommer minnena till Lillemor.

– Dansade jag med någon som var duktig, då föll jag nästan i trans.

Lillemor berättar att hon träffade sin man på Nalen. Han kunde dansa och han såg så trevlig ut. Lillemor tystnar en stund och verkar gå in i sina minnen.

Cykeln gör dubbel nytta

På Högdalens äldreboende kan de gamla cykla vart de vill, enda begränsning är att Google måste ha varit på plats och fotograferat, och det har man inte gjort över allt.

Högskolan i Halmstad har deltagit i utvecklandet av motionscykeln och nu bekräfta forskare att cykeln gör dubbel nytta, den stärker både kropp och själ.

– Kombinationen av fysisk aktivitet och navigering verkar enligt nya studier vara väldigt effektiv, säger Lars Nyberg som är professor i neurologi vid Umeå universitet. Han berättar att minnesförlusten som inträffar vid stigande ålder går långsammare och han har sett att vissa delar i hjärnan inte krymper så som de gör utan sådan träning.

Fakta: demens

Visa

Det forskas intensivt kring de minnesproblem som drabbar många gamla. Enligt Alzheimerföreningen lider cirka 160.000 svenskar av demens och med stigande medellivslängd ökar också antalet år för år. Demens är den fjärde vanligaste dödsorsaken i Sverige.

På lördag den 21 september infaller den internationella Alzheimerdagen och då uppmärksammas demenssjukdomarna världen över. Också i Sverige hålls många seminarier kring sjukdomen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer