Vi kommer med stor sannolikhet kunna semestra över regionsgränserna i sommar. Foto: TT

Tegnell: Då kan vi förhoppningsvis resa fritt i Sverige igen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir troligen ingen utlandssemester i sommar. Däremot ser prognoserna så pass goda ut att vi med största sannolikhet kommer kunna röra oss mer fritt inom Sverige i sommar.

– Vi hoppas på en bättre sommar än påsk, säger statsepidemiolog Tegnell.

Under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens uppmanade Tegnell svenska folket ännu en gång att fundera på om det är nödvändigt att resa, även inom den egna regionen, i påsk. 

Men inför sommaren ser det lovande ut för inrikesresor. 

– Det finns rätt mycket som talar för att i sommar så kommer vi ha så pass lugnt att man kan resa i Sverige. Men resten av världen kommer nog vara en rätt så rörig plats. Det är dock svårt att veta precis hur det kommer vara i varje region i Sverige.

Resevanor kan ändras

Med bland annat utvecklingen av lågprisflygen så har svenskarna vant sig vid att åka utomlands ofta – framförallt under sommaren. 

Men coronapandemin skulle eventuellt kunna ändra sättet vi reser på, tror Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på Svenska turistföreningen. 

– Det finns både risker och möjligheter i och med det här. Under sommaren kommer vi inte att resa utanför Sverige och det skapar möjligheter för en organisation som jag representerar som främjar inhemsk turism, säger hon. 

Ros Jernberg tror att vi kanske kommer börja semestra mer som vi gjorde förr, inom landet och under kortare perioder. 

– Nu blir det “back to basics”. Vi kommer kanske att tänka om en hel del kring hur vi reser. Jag tror att vi kanske kommer vara borta kortare tid och hålla oss utomhus. Det blir en annan typ av upplevelser.

Många vill vara ute

En trend Maria Ros Jernberg tycker sig se är ett ökat intresse för vandring. 

– Då kan man vara i sitt närområde. Vi märker att många tänker att man inte ska åka långt. Fler har också insett vikten av att stödja lokala aktörer. Många vill sprida sitt stöd och dela med sig till olika turistnäringar.

Ros Jernberg tror att även om coronakrisen är katastrofal på många sätt, så finns det lärdomar att dra av den här tiden. 

– Just nu är corona vårt enda fokus, men innan dess var det klimatkrisen vi pratade om. Och om vi kan lära oss något så är det kanske ett sätt att resa som är snällare för vårt klimat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.