• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Mobildata ska hjälpa spåra virusets spridning

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska smittbärarae spåras med hjälp av mobilen. Det är Folkhälsomyndigheten som ska ta hjälp av mobildata för att analysera hur människor har rört sig i Sverige i samband med coronavirusets spridning. Man kommer att få tillgång till informationen från operatören Telia, skriver myndigheten.

– Det är ganska enkelt egentligen. Vi vill titta på hur man rör sig helt enkelt. Har man minskat sin rörlighet och har man lyssnat på råden, säger statsepidemilog Anders Tegnell på dagens presskonferens.

Folkhälsomyndigheten (FHM) kommer att hämta in anonymiserad och aggregerad data från Telias mobiltelefonnät för svenska kunder. Det för att studera hur rörelser i befolkningen kopplas till spridningen av covid-19.

-Det är ett helt anonymt system, vi ser inget på individnivå, betonar Tegnell.

Uppgifterna kan också användas som underlag för beslut om eventuella åtgärder och för att utvärdera effekten av redan vidtagna åtgärder, så som rekommendationer om att hålla avstånd och att undvika onödiga resor, skriver FHM på sin webbplats.

Folkhälsomyndigheten kommer att få tillgång till informationen via en anpassning av en kommersiell tjänst som redan erbjuds av Telia.

Systemet har funnit sedan en tid. Att man väljer att använda det först nu beror på att man fokuserar på resandet nu, menar Tegnell.

– Det är nu som vi ser att detta är användbart. Nu inför påsk känns det extra viktigt att kunna skicka ut signaler om vi ser att det börjar röra på sig mer än vi vill, nu när vi fokuserar på att man inte ska resa från Stockholm t.ex, säger Tegnell.

Corona-app på gång

Det pågår sedan en tid ett planeringsarbete hos forskare för en svensk corona-app, uppgav SVT Nyheter häromdagen. 

Flera EU-länder har sina egna varianter på gång. Tyskland väntas lansera efter påsk. I Norge är man ”99% klar” och väntar bara på att den norska regeringen ska lansera appen brett för att så många norrmän som möjligt laddar ned den.

– Helt klart krävs det att många laddar ned den för att det ska ha en positiv effekt. Utmaningen är att norrmännen litar på att det inte missbrukas, säger Kyrre Lekve, vice vd vid statliga Simula Research Laboratory till SVT.

Folkhälsomyndigheten hänvisade i söndags till MSB men medgav ”samarbete pågår kring detta med berörda aktörer, vi kommer snart kunna berätta mer”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.