”Hon var den tuffaste kvinnan som levt”

Journalisten Stina Lundberg Dabrowski mötte Margaret Thatcher i en svettig intervju strax efter hennes avgång år 1995. ”Hon spände ögonen i mig och hötte med fingret”, säger Dabrowski till SVT Nyheter.

Det var i september 1995 som Stina Lundberg Dabrowski intervjuade den tidigare brittiska premiärministern Margaret Thatcher, mågra år efter hennes avgång.

”Hötte med fingret”

– Thatcher är den tuffaste person jag någonsin intervjuat. Jag var helt genomsvettig efteråt. Hon spände ögonen i mig och hötte med pekfingret när hon inte gillade mina frågor och sa att hon minsann skulle lära mig hur man ställer frågorna rätt, säger Stina Lundberg Dabrowski till SVT Nyheter.

Dabrowski berättar att hon var nervös, som alltid inför intervjuer, men också på grund av ryktet som gick om Thatcher – att hon skulle vara hård.

– Hon hade ju ett rykte om sig att vara järnlady. Vilket hon verkligen levde upp till, säger Dabrowski.

Vägrade hoppa

En sak som Stina Lundberg Dabrowskis intervjuer haft gemensamt är att hon bett personerna hon intervjuat att hoppa i slutet. Detta ställde de flesta upp på – men inte Thatcher.

– Hon vägrade att hoppa men gjorde det på ett så roligt sätt att jag gapskrattade och tyckte att hon var otroligt häftig och humoristisk.

Nyheten om Thatchers bortgång kom inte helt oväntat för Dabrowski, på grund av sjukdom och ålder.

– Hon lär ha varit så dement de sista åren så det var antagligen skönt för henne att dö. Men världen har gått miste om den tuffaste kvinnan som någonsin levat.

Se när Thatcher vägrar hoppa i klippet till höger.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Margaret Thatcher död

Mer i ämnet