Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan vi vänta oss framöver? Stannar priserna på den höga nivån? Hör konjunkturinstitutets inflationsexpert Erik Glans svara på tre frågor. Foto: SVT

Inflationsexpertens prognos: Vändning först efter vintern

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen har legat på rekordhöga nivåer under året, men under oktober sjönk inflationstakten från 9,7 till 9,3 procent enligt KPIF. Det betyder dock inte att vi ser ett trendbrott i den stigande inflationen, menar Erik Glans, inflationsexpert på Konjunktursinstitutet.

Snarare tror han att vi kommer att se en ökad inflation under vintern. Oktobers sänkta inflationstakt beror på att elpriserna sjönk med nästan 24 procent från september, eftersom månaden var varm och blåsig.

– Om man rensar bort energipriserna så har faktiskt inflationen fortsatt upp, säger Erik Glans, inflationsexpert på Konjunktursinstitutet som även kandiderade för MP i kommunvalet i Sigtuna.

Om vintern blir som en normalkall vinter och elpriserna stiger till den nivå som förutspås, betyder det också att inflationen kommer gå uppåt igen, förklarar han.

Men hur hög väntas den bli? Och hur påverkas priserna? Hör inflationsexperten svara på tre frågor i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.