Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dags för SVT:s partiledardebatt – här är ämnena

Uppdaterad
Publicerad

Välfärd, sjukvård, klimatet och trygghet. Det är de fyra huvudämnena i Agendas partiledardebatt som sänds på söndag.

Höstens partiledardebatt kommer, precis som förra gången, utgå från fyra frågor, och varje ämne utgår från dueller mellan två partiledare.

Förra gången valdes ämnena utifrån en Novus-undersökning om vilka frågor som engagerar svenskarna allra mest. I höst är det Agendas redaktion som valt ämnen.

– Vi har insett att vi skulle få ungefär samma ämnen varje gång om vi gick på opinionsundersökningar varje gång. Men vi har på fötterna när vi väljer ämnen för alla hamnar högt när väljarna ska lista viktiga ämnen, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Ämne 1: Välfärd och jobb

Svensk ekonomi blomstrar. Tillväxten är stark och arbetslösheten sjunker.

Men det är inte hela bilden. Arbetslösheten bland utrikesfödda är betydligt högre än bland de som är födda i Sverige och i förhållande till många andra EU-länder har Sveriges arbetslöshet inte sjunkit lika mycket. Regeringen, som lovat att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 har fått se Sveriges placering sjunka från tolfte till sextonde plats under den här mandatperioden.

– Den här debatten utgår väldigt mycket ifrån partiernas ekonomiska politik där den här frågan är central, säger Mats Knutson. Går det att skaffa jobb till alla nyanlända och hur ska välfärden finansieras? Klarar vi av att bibehålla den välfärd vi har i dag?

Duellen: Frågan om jobb och välfärd är först ut i partiledardebatten och det är statsminister Stefan Löfven (S) som ska debattera mot nyvalde moderatledaren Ulf Kristersson.

Ämne 2: Klimat och miljö

Klimatet är en av de frågor som oroar svenskarna allra mest, enligt SOM-undersökningen. Och höstens budgetar, både oppositionens och regeringens, innehåller en hel del satsningar på området.

Både Centerpartiet och Miljöpartiet gör anspråk på att ha den bästa politiken på miljöområdet men står samtidigt på helt motsatta sidor i flera viktiga miljöfrågor. Bland annat när det gäller flygskatt och kilometerskatt.

– Då ska vi tala om de åtgärder som regeringen vill införa men också kritiken från andra partier om att de inte är tillräckliga eller slår fel, säger Mats Knutson.

Duellen: Centerpartiets Annie Lööf möter Miljöpartiets Gustav Fridolin i frågan om klimatet.

Ämne 3: Trygghet och säkerhet

Under ämnet trygghet och säkerhet ryms bland annat en debatt om den ökade gängkriminaliteten och det dödliga våldet med skjutvapen. Samtidigt hinner polisen inte utreda våldtäkter och många känner sig otrygga i sitt bostadsområde. Vad vill politikerna göra för att öka tryggheten?

Duellen: Liberalernas Jan Björklund debatterar mot Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

– Det är två skickliga debattörer. Ibland är de ganska roliga också. Den här duellen kan bli kul, säger Mats Knutson.

Ämne 4: Vård

Vårdköerna växer och sjukhusen lider av platsbrist – hur illa är det ställt i svensk sjukvård och vad vill politikerna göra? Vården är traditionellt Kristdemokraternas hemmaplan men utmanas av Sverigedemokraterna som annonserat att man ska bli Sveriges vårdparti.

– Det finns massor av frågor som är väldigt viktiga här och som betyder mycket för svenska väljare, säger Mats Knutson.

Duellen: Kristdemokraternas Ebba Busch Thor debatterar vården med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Mycket står på spel i söndagens partiledardebatt.

– Den mandatperiod vi är mitt uppe  i är en av de mest dramatiska vi har upplevt i modern tid med ständiga kriser, skandaler och att partierna lägger om sin politik i fundamentala frågor på ett sätt som vi inte har sett förut. Temperaturen är högre än någonsin tidigare känns det som, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Två gånger per år samlar Agenda riksdagens partiledare till partiledardebatt. Söndagens debatt utgår från fyra huvudämnen: Jobb/välfärd, klimat/miljö, trygghet/säkerhet och vård.

18.45: Direktsänt uppsnack på svtnyheter.se – partiledarna anländer

20.00: Partiledardebatten del 1 med ämnena jobb/välfärd och klimat/miljö – live i SVT2 och på svtnyheter.se

21.00: Aktuellt med sammanfattning av första första debattimmen

21.15: Partiledardebatten del 2 med trygghet/säkerhet och vård – live i SVT2 och på svtnyheter.se

22.15: Direktsänt nedsnack på svtnyheter.se med analyser och kommentarer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt oktober 2017

Mer i ämnet