Foto: TT

Premiärduellen: Nu möts Kristersson och Löfven

Uppdaterad
Publicerad

En slugger mot en rookie. Så beskriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson partiledarna Stefan Löfven och Ulf Kristersson som på söndag möts i sin första partiledarduell.

Även om nyvalde moderatledaren Ulf Kristersson är långt ifrån grön i politiska sammanhang så är han helt färsk på partiledarnivå. Det tror Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT, kommer att märkas.

– Han kommer att vara spänd såklart, både eftersom han är helt ny på sin post och på grund av den krisartade stämningen i partiet. Det här är hans chans att visa upp sig.

”Mer av en seminarieledare”

Att debattera i riksdagen är inte alls samma sak som att debattera i tv, menar Mats Knutson.

– Ulf Kristersson är en duktig talare men ibland mer som en seminarieledare, nu kastas han rakt in i hetluften i en tv-debatt, i de sammanhangen är han en rookie. I tv-debatter måste man på kort tid formulera sig slagkraftigt och tydligt.

Hur kommer då Kristersson funka i en debatt mot Stefan Löfven?

– Det blir spännande att se. Stefan Löfven är ju lite av en slugger, som gillar att gå till attack. Kristersson har sagt att han vill ha ett mer vuxet debattklimat. Det återstår att se om han kan leva upp till det när debatten drar igång.

Handlar om personkemi

Att debattera mot en annan politiker handlar mycket om personkemi, menar Mats Knutson: Vissa människor kan locka fram ens bästa sidor medan andra kan blotta de sämsta sidorna.

– Finansminister Magdalena Andersson och Ulf Kristersson har inte tagit fram varandras bästa sidor, det blir teknokratiska och lite småtråkiga debatter. Göran Persson och Fredrik Reinfeldt var tvärtom, där kunde det bli riktigt underhållande, säger Mats Knutson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.