Foto: TT

Dags skydda hunden mot borrelia

Publicerad

Har din hund tappat aptiten? Eller blivit slö och börjat halta? Då kan den ha fått borrelia – vilket kan undvikas genom att skydda hunden mot fästingar. Däremot är det troligen ingen större vits att ge katten skydd.

– Experiment har visat att katter kan bli infekterade av bakterien. Men det är okänt om de kan bli sjuka. Det har aldrig konstaterats med säkerhet att de kan få symptom, säger Lotta Gunnarsson, tillförordnad statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Feber, nedsatt aptit, trötthet och hälta

Enda anledningen till att skydda katten mot fästingar är ifall man vill skydda sig själv, det vill säga undvika att katten släpar in blodsugare i huset.

Det är annorlunda med hundar. De kan bevisligen få borrelia och bli sjuka. Symptomen är feber, nedsatt aptit, trötthet, hälta.

Skydda hunden under sommaren

– Fast vanligt är det inte och ofta är det jättesvårt att bedöma om hunden verkligen blivit smittad. Symptomen är diffusa och svåra att konstatera. Om man misstänker borrelia bör man gå till veterinären, säger Gunnarsson.

Hon anser att man bör skydda hunden mot fästingar under sommarhalvåret. Det finns många olika medel, exempelvis så kallade spot on-preparat som droppas på hundens hals och är avskräckande för blodsugarna.

Fakta: Borrelia

  • Borrelia, eller borrelios som sjukdomen egentligen heter, orsakas av en bakterie, Borrelia burgdorferi, som sprids via fästingar, i Sverige vanligen arten Ixodes ricinus.
  • Sjukdomen är relativt allmän hos människor och kan orsaka mer eller mindre svåra symptom, som ledinflammation och hjärnhinneinflammation.
  • Den förekommer också hos hundar, om än sällsynt. Däremot har den inte konstaterats hos katter eller hästar trots att dessa ofta visat sig vara infekterade av bakterien. Om andra djur uppvisar symptom är okänt.

Källa: NE, SVA (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.