Det visar en studie från Harvarduni- versitetet i USA som publicerats i International journal of cancer.
582 kvinnor med bröstcancer och 1.596 friska kvinnor ingick i studien där forskarna kartlade deras kost som barn genom intervjuer med deras mödrar.
Årligen drabbas ca 6.500 svenskor av bröstcancer. Bättre diagnostik och be- handling har sänkt dödstalen kraftigt.
Ätvanor av stor vikt
– Forskare hittar allt mer bevis för att den kost man äter tidigt i livet kan spela roll för sjukdomar som utvecklas senare, säger doktor Karin Michels vid Harvarduniversitetets medicinska fakultet som lett studien, enligt amerikanska medier.
– Studien ger bevis för att bröstcancer kan grundas tidigt i en kvinnas liv och att ätvanor under den här perioden kan vara av särskilt stor vikt om man vill minska den framtida risken.
Glass och korv ökade inte risken
Med hjälp av frågeformulär som kvinnorna och deras mödrar fick fylla i kartlade forskarna kvinnornas kost som barn. Den riskfaktor som utmärkte sig var pommes frites.
Michels poängterade dock att resultatet är avhängigt att mödrarna kommit ihåg rätt vad det gäller den mat döttrarna åt i unga år.
Sedan tidigare är det känt att en fettrik kost kan öka risken för bröstcancer. Annan mat som brukar beskrivas som icke hälsosam – som glass och varm korv – ökade dock inte risken, enligt studien.