Följ inrikesminister Mikael Dambergs pressträff om brottsbekämpning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen vill ge polisen fler möjligheter till husrannsakan

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska få utökade möjligheter att genomföra husrannsakan i förebyggande syfte. Det föreslår regeringen.

– Med detta kan vi förhoppningavis förhindra fler skjutningar och kyla ner röda konflikter mellan gängkriminella, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff.

Lagen som regeringen föreslår ska ge polisen bättre möjligheter att göra husrannsakan i gemensamma utrymmen som trappuppgångar, källargångar och tvättstugor.

– Bakgrunden till det är vi har sett att kriminella ofta gömmer till exempel skjutvapen i sådana här gemensamma utrymmen, för då är det svårare att koppla vapnen till en bostadsadress och därmed en person, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Tanken är att de utökade befogenheterna ska användas i situationer där det finns stor risk att skjutvapen eller sprängämnen ska användas vid våldsbrott.

– Det kan handla om att det pågår en röd konflikt eller väpnad konflikt mellan olika gäng i ett aktuellt område.

Lagrådet ska nu yttra sig och regeringen ska lägga fram en proposition efter sommaen. I december är regelverket tänkt att vara på plats.

I utredningen av lagändringen har det också föreslagits ökade möjligheter till beslag, husrannsakan och kroppsvisitation mot barn under 15 år. Regeringen ska nu utreda om polisen behöver ytterligare verktyg att ingripa mot barn under 15 år som utnyttjas av kriminella, till exempel för att förvara olagliga föremål.

Damberg om ”Trojan Shield”: Exceptionell insats

Inrikesministern kommenterade också den internationella polisoperationen ”Trojan Shield” där Sverige haft stort inflytande.

– Det man kan konstatera är att de gryningsräder som skedde i måndags är de största någonsin för svensk polis. 155 personer har frihetsberövats, säger han.

– I samtliga regioner betecknas det som en exceptionell insats av polisen.

”Kommer att se bakslag”

Han gav också en lägesbild kring de skjutningar och sprängningar som sker i landet. Hittills i år har 109 skjutningar skett i Sverige, jämfört med 142 under samma period förra året. Även antalet dödade och skadade i skjutningar har minskat jämfört med motsvarande period förra året.

– Vi kommer att se bakslag, vi kommer att se att statistiken gå uppåt och neråt, säger Damberg.

– Det som är relevant är att vi långsiktigt trycker tillbaka gängvåldet och ser en konsekvent förändring över tid.

Forssell (M): ”Halvmesyr”

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att förslagen om utökad husrannsakan är rimliga – men hade velat se mer åtgärder när det gäller personer under 15 år.

– Tyvärr måste jag säga att den här presskonferensen var en halvmesyr. Jag kan inte förstå varför regeringen inte väljer att gå vidare med det som utredningen kom med, när det finns ett förslag. Det här är väldigt akut, varje dag dras barn in i allvarlig kriminalitet, säger han.

Se hela pressträffen med inrikesminister Mikael Damberg här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.