Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ulf Kristersson har ett ansvar för de partierna han samarbetar med” – Hör Mikael Damberg (S) i SVT:s 30 minuter. Foto: SVT

Damberg (S) i 30 minuter: ”Orolig för demokratin i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Före detta finansminister Mikael Damberg (S)  är orolig för den demokratiska utvecklingen i Sverige när Sverigedemokraterna blivit stödparti till regeringen. Det säger han i SVT:s 30 minuter.

Det över 60 sidor långa Tidöavtalet innehåller knappt 200 reformförslag och ska enligt partierna som står bakom det, M, SD, KD och L, ”lösa de stora samhällsproblemen i Sverige”. Men enligt Damberg är det SD som varit den verkliga maktspelaren när avtalet utfromats.

– Det här är ett parti (SD, reds. anm) som i Tidöavtalet lyckats att få med de andra partierna att dela upp befolkningen väldigt tydligt, och som använder sin mediala svans för att hota och hata. Tro inte att det inte har en inverkan på demokratin, säger Damberg.

Regeringen tackar nej

Den nya finansministern Elisabeth Svantesson (M) har också fått frågan om att medverka i 30 minuter, men har avböjt. Samtliga partiledare i statsminister Ulf Kristerssons regeringsunderlag har också tackat nej till att medverka.

– Vi har sökt de fyra partiledarna i regeringsunderlaget, en lång rad ministrar och riksdagsledamöter på den sidan. Det har blivit nej från allihop. Det är förstås tråkigt, säger programledaren Anders Holmberg.

– Vår programidé är att intervjua makthavare, då är det ju tråkigt att de inte vill komma, men vi hoppas förstås att det ändras, fortsätter han.

Här kan du läsa mer om Tidöavtalet.

Se mer i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.