Damberg om Sveriges höga dödstal: Det är jobbiga siffror

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges andel döda i covid-19 är fem gånger så hög som i de nordiska grannländerna.

– Äldreomsorgen och hemtjänsten har varit vår akilleshäl, säger inrikesminister Mikael Damberg i SVT:s Aktuellt

Sveriges dödstal sticker ut i en nordisk jämförelse. När grannländerna tillsammans rapporterat 1 076 döda har 3 460 personer i Sverige mist livet.

– Det är jobbiga siffror. Det är inte bara siffror, det är någons mamma och någons barn. Det kommer att vara bestående minnen, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Coronapandemin

Viruset kom med sportlovsfirarna

Varför Sverige har drabbats hårdare går inte att svara på i dag, men det finns olika teorier, säger Damberg.

– En är att vi har sportlovsveckor och svenskar reser väldigt mycket till de här länderna som visade sig ha viruset. Vi har 20-30 000 de här veckorna som reste till Alperna och som drog med sig mycket smitta till Sverige. Men sedan också att vi inte lyckades stoppa smittan i hemtjänsten. Nästan 75 procent av de döda i Sverige har antingen hemtjänst eller bor på äldreboende. I början var vi inte tillräckligt förberedda på det.

När ni ser de höga dödstalen, har ni någonsin tänkt att det här är fel väg? Det barkar åt fel hål?

– Jag tror att man många gånger under en sån här kris tänker ”vad kan vi göra annorlunda?”. Först sade vi att man inte fick besöka äldrevården, nu jobbar vi mycket mer med utbildningsinsatser, säger Mikael Damberg.

Skyddsutrustning arbetsgivarnas ansvar

Hur smittan kommit in på äldreboenden och till äldre med hemtjänst är inte klarlagt. Men bland annat SVT har upppmärksammat hur personal i äldreomsorgen ofta arbetat med ingen eller undermålig skyddsutrusning. Det har också förekommit att personal arbetat trots sjukdomssymtom.

Men Mikael Damberg tycker inte att det är aktuellt att skärpa reglerna kring skyddsutrustning för de som jobbar med äldre.

– Det är arbetsgivarna som måste se till att det är en säker arbetsplats. Finns det risker måste arbetsgivarna se till att det finns skyddsutrustning. Det är inte politiska beslut. Vi tycker att de myndigheter som är bäst på smittspridning och på rutiner i sjukvården ska fatta de besluten, säger Mikael Damberg.

Men regeringen är också beredd att ompröva Sveriges strategi om det skulle krävas, säger Damberg.

– Märker vi att något land gjort på ett väldigt klokt sätt, om ny forskning kommer fram som visar att ”man borde gjort på det här sättet”, då finns det ingen prestige hos oss. Då är vi bredda att ompröva, växla spår för att få ett bättre resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet