Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Damberg (S) kommenterar regeringens budget. Foto: TT

Damberg (S): Regeringen bryter stora vallöften

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen bryter mot de flesta av sina stora vallöften, det menar Mikael Damberg (S). Men budgetkritiken kommer även från gamla vänner.

– Budgeten hade lika gärna kunnat läggas fram av en S-regering. Inga reformer. Ingen tydlig inriktning, skriver den tidigare Muf-ordföranden Benjamin Dousa i ett mejl till SVT.

Redan innan budgeten presenterades riktade den tidigare finansministern Mikael Damberg (S) kritik. I Morgonstudion sa han att Sverigedemokraternas inflytande skulle bli märkbart, och att han trodde att många väljare skulle bli besvikna. På en presskonferens efter att budgeten offentliggjorts fortsatte han på samma linje.

– Kontentan är att man bryter mot de flesta av sina större vallöften samtidigt som man inte riktigt orkar med att ta hand om de samhällsproblem Sverige har i dag, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson.

Mer oväntad kritik kom från Benjamin Dousa, tidigare ordförande för Moderaternas ungdomsförbund, nu VD för tankesmedjan Timbro. I ett mejl till SVT skriver han att budgeten saknar en tydlig inriktning.

– Budgeten hade lika gärna kunnat läggas fram av en S-regering. Inga reformer. Ingen tydlig inriktning. Den som jobbar och inte kör bil kan till och med få högre skatt. Vad är poängen med en ny regering i så fall?, skriver han.

”Skamligt och direkt pinsamt”

Men regeringens budget får även hård kritik när det kommer till klimatpolitiken.

– Det stora paradigmskifte Sverige står inför är regeringens slakt av klimat- och miljöarbetet. Den presenterade budgeten ökar utsläppen dramatiskt och innebär att regeringen i praktiken har gett upp klimatmålen 2030. Skamligt och direkt pinsamt, skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på Twitter.

Stora tomma hål

Även Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl håller med om att klimatet inte prioriteras. På en presskonferens kommenterade han att det finns tre stora tomma hål i budgeten – jobben, landsbygden och klimatet. Han menar att det skärs ned på insatser för de arbetslösa och att människor på landsbygden inte får tillräckligt med ekonomisk stöttning.

– Svek på svek på svek på svek för landsbygden. Man lovar runt och håller tunt, säger han.

Ali Esbati (V), ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, kallar budgeten för ”en ren nedskärningsbudget”. Han menar att den kommer att leda till stora välfärdsproblem, samt att den är för passiv i förhållande till krisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.