Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den stora skattesänkningen M talade om innan blev inte av” – Hör SVT:s politikkommentator Mats Knutson.

Mats Knutson om budgeten: Svårt ekonomiskt läge för regeringen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson beskriver en budget som presenteras i ett ekonomiskt dystert läge.

Bland annat uteblir utlovade skattesänkningar.

– Det är en rad olika utgångspunkter som opposition och experter kommer att ifrågasätta den här budgeten på, säger han i SVT:s sändning.

När finansminister Elisabeth Svantesson (M) på tisdagen presenterar budgetpropositionen för 2023 är det med en stark betoning på en vikande konjunktur och stigande inflation.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson är inne på samma linje.

– Det är ett svårt ekonomiskt läge som regeringen ska hantera när man presenterar sina förslag, säger han i SVT:s direktsändning.

Enligt Knutson är dagens budgetpresentation ”oerhört intressant” då det är den nya regeringens första.

– Vi kommer att titta väldigt noga på om man uppfyller de löften man gick till val på, och som man faktiskt vann valet på, säger han vidare.

Bland annat höjs statsbidragen med 6 miljarder per år de kommande tre åren. Vilket är något SKR efterfrågat.

– Det ska möta SKR:s krav. De har sagt att de vill ha 20 miljarder mer för att hantera inflation och höjda priser, säger Knutson.

”Kommer att låta från två håll”

Han räknar också med att budgeten kommer att få kritik. Bara så sent som i går kväll meddelade regeringen att klimatbilsbonusen försvinner.

– Det kommer att låta från två håll. Det ena är att man inte gör tillräckligt mot vad som lovades i valrörelsen. Den andra kritiken är att de här förändringarna, framför allt inom klimatpolitikens områden, kommer att leda till ökade utsläpp och att Sverige inte kommer att klara klimatmålen, säger Mats Knutson.

– Det är en rad olika utgångspunkter som opposition och experter kommer att ifrågasätta den här budgeten på.

Ingen skattesänkning

Han pekar också på de skattesänkningar som utlovats under valet.

– Moderaterna gick ju till val på sänkt inkomstskatt och sänkt jobbskatteavdrag. Däremot blir det ett utökat jobbskatteavdrag för äldre, alltså för pensionärer som man vill stimulera att jobba mer efter pensionen. Men den stora skattesänkning som Moderaterna talade om inför valet blir det ingenting av denna gång, säger Mats knutson.

Elisabeth Svantesson menar att regeringen sänker skatten på bensin och diesel för att stötta hushållen.

– Det här en svekdebatt som kommer att drabba regeringen och regeringspartierna. Men det är klart att, naturligtvis, så innebär det här allvarliga ekonomiska läget att det också finns de som kommer att försvara regeringen för att de inte gå ut med stora inkomstskattesänkningar i ett läge där dels det ekonomiska läget är osäkert och vi har en kraftig inflation i ekonomin, säger Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.