Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Det här regeringens tre största utmaningar inför statsbudgeten. Foto: TT

Hög inflation bakbinder finansministern

Uppdaterad
Publicerad

Sällan har det varit så svårt att lägga fram en väl avvägd statsbudget som denna höst. Den höga inflationen gör det extra svårt för finansminister Elisabeth Svantesson (M) att lägga fram en budget som samtidigt klarar av att möta en stundande lågkonjunktur.

För hushåll och företag är inflation och ökande priser allt svårare att hantera. Och enligt Albin Kainelainen, som är generaldirektör för Konjunkturinstitutet, är utmaningen särskilt stor för staten eftersom Sverige samtidigt är på väg in i en lågkonjunktur.

– I normala fall när man går in i en lågkonjunktur så kan staten möta den med antingen ökade utgifter eller sänkta skatter. Nu fungerar inte det receptet eftersom det riskerar att öka på inflationen ännu mer. Det politiska systemet måste alltså hålla igen mer än vad man brukar när man ser en lågkonjunktur framför sig, och det är så klart utmanande, säger Albin Kainelainen.

Svårt för finansministern

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) lägger alltså sin första budget i ett exceptionellt svårt läge där det finanspolitiska manöverutrymmet är begränsat. Det gör att det politiska priset också riskerar att bli högre eftersom det är svårare uppfylla många av de vallöften som regeringspartierna la fram inför riksdagsvalet.

Ytterligare ett problem: Arbetsmarknaden

Ett annat problem inför den stundande lågkonjunkturen är enligt Albin Kainelainen situationen på arbetsmarknaden.

– Sverige har jämfört med andra länder en väldigt hög arbetslöshet. Vi har en hög sysselsättning, alltså många inne på arbetsmarknaden, men samtidigt har vi väldigt många särskilt utrikesfödda som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Där behövs större strukturella åtgärder för att få in fler på arbetsmarknaden, säger Albin Kainelainen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.