Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Innan valet lovade Moderaterna flera reformer för att underlätta för hushållen under krisen – hör Svantesson om svårigheterna med att leva upp till löftena i klippet. Foto: Maja Suslin/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Finansminister Elisabeth Svantesson ger ekonomisk prognos: ”Går mot bister vinter”

Uppdaterad
Publicerad

Läget i ekonomin är dystert och Sverige går nästa år in i en lågkonjunktur enligt regeringens prognoser.

– Svensk ekonomi går mot en rätt bister vinter, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Sammanfattningsvis är läget i svensk ekonomi dystert, menar finansminister Elisabeth Svantesson (M) när hon på måndagsförmiddagen presenterar finansdepartementets senaste ekonomiska prognos.

– Svensk ekonomi går mot en rätt bister vinter. Hur kallt och bistert det kommer bli vet vi inte än, säger Svantesson på pressträffen.

Hon menar att det därför är viktigt att den svenska finanspolitiken är väl avvägd både i förhållande till behovet av att få ned den höga inflationen och för att kunna hantera nedgången i ekonomin.

Regeringen räknar med att Sverige går in i en lågkonjunktur med en BNP-tillväxt på minus 0,4 procent nästa år. I regeringens ekonomiska prognos skriver man även upp inflationen för nästa år till 5,9 procent. Även arbetslösheten skrivs upp.

– Att få bukt med inflationen är inte finanspolitikens huvudsakliga uppgift men det är viktigt för oss att inte spä på den inflation som nu finns, säger Svantesson.

Kan inte stimulera

Redan i september slog Konjunkturinstitutet KI fast att den höga inflationen och räntehöjningar gör att Sverige går in i en lågkonjunktur nästa år.

Enligt finansministern kommer många svenskar att fortsätta uppleva tuffa ekonomiska tider under nästa år. Som svar på frågan vad detta kommer att innebära för den politik som regeringen kommer att föra svarar hon:

– Vanligtvis när man går in i en lågkonjunktur kan man se till så att efterfrågan stimuleras, man går med underskott för att få upp aktiviteten i ekonomin. Det kan vi inte göra nu, då riskerar inflationen att fortsätta vara på en hög nivå. Vi behöver ta ansvar och se till att det som penningpolitiken gör inte motverkas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige väntas gå in i lågkonjunktur under 2023, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Maja Suslin/TT

Budget nästa vecka

Om en dryg vecka lägger regeringen sin första budget som är förhandlad med Sverigedemokraterna.

– Det känns bra att kunna lägga fram en budget nästa vecka som har majoritet i riksdagen, det har inte hänt på väldigt länge, säger Svantesson på pressträffen.

Hon menar att förhandlingarna mellan regeringen och Sverigedemokraterna gått bra och har präglats av en konstruktiv ton.

Se hela SVT Nyheters direktsändning med finansministerns pressträff här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.