Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Infrastruktur och bostadsminister Andreas Carlson (KD) presenterar miljardsatsning på upprustning av svenska vägar. Foto: SVT/TT

Regeringen vill lägga en miljard på vägunderhåll

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa en miljard på vägunderhåll och 2,6 miljarder på laddstolpar. Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) under en gemensam presskonferens dagen innan regeringens nya budget presenteras. 

– Förslaget bidrar till att stärka och upprätthålla den svenska landsbygdsverksamheten, säger Kullgren. 

På tisdagen presenterar finansminister Elisabeth Svantesson (M) regeringens och samarbetspartiet SD:s första budget. Många vallöften ska realiseras – men även finansieras. 

I samband med detta meddelar  landsbygdsminister Peter Kullgren och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson nu den framtida inriktningen för politiken, under parollen ”satsningar för att förbättra villkoren för landsbygden”.

Fler laddstolpar

Man låter meddela att regeringen kommer att satsa en miljard kronor på att rusta upp vägnätet i landet och 2,6 miljarder kronor på utbyggnad av laddstolpar och laddkapacitet, mellan 2023 och 2025. 

– Man behöver inte färdas många mil i vårt avlånga land för att inse att det finns mycket stora behov och att vi har en underhållsskuld när det kommer till vägnätet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att regeringen omfördelar 750 miljoner för järnvägsunderhåll till vägunderhåll och lägger därmed till 250 miljoner i den kommande budgeten. Enligt Carlson kommer inte omfördelningen innebära sämre underhåll av järnvägarna, då det är medel som Trafikverket sagt att man inte ha kapacitet att använda.

Pengarna kommer bland annat ge Trafikverket möjlighet att lägga pengar på beläggningsunderhåll, linjemålning och broreparationer. Satsningen görs för att säkerställa framkomligheten och trygga konkurrenskraftig infrastruktur.

Sänkt dieselskatt

Utöver satsningarna på vägnätet presenterades mer förväntade satsningar, bland annat att tillsätta en utredning för en jakt- och viltvårdsmyndighet, som tidigare meddelats via Tidöavtalet.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) meddelar att man under tisdagen kommer att lämna ett mer konkret förslag på att sänka skatten på jordbruksdiesel från 1 juli till noll kronor och förstärka reseavdraget avsevärt för att ”bättre spegla faktiska kostnader” för arbetspendling, enligt Kullgren.

– Förslaget bidrar till att stärka och upprätthålla den svenska landsbygdsverksamheten, säger han under tisdagens presskonferens. 

Regeringen vill även satsa 600 miljoner kronor på bredbandsutbyggnad för 2023. Sammantaget innebär det 1,3 miljarder för utbyggnad av bredband, inklusive medel från EU:s jordbrukspolitik och tidigare beslut.

SVT Nyheter söker oppositionen för kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.