Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Persson (L): ”En väldigt viktig satsning på skolan” Foto: SVT

Regeringen vill miljardsatsa på skolan: Fler speciallärare och läromedel

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa 1.6 miljarder på skolområdet under 2023. Fler speciallärare, sociala team och läromedel, är några av åtgärderna som pengarna ska gå till.

– Det handlar om fokus på mer kunskap och på mer studiero, säger utbildningsminister Mats Persson (L) på en pressträff.

Regeringen presenterar idag förslag på budgetsatsningar inom skolområdet på fem miljarder som ska sträcka sig över fem år. Under 2023 handlar det om 1.6 miljarder kronor.

Till nästa år vill regeringen bland annat budgetera 600 miljoner till speciallärare. Johan Pehrson (L) menar att svenska skolan är alltför stökig.

– Ordning och reda är helt avgörande, att vi minskar det stök som finns i skolan i dag, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Satsning på läromedel

Utöver det vill regeringen satsa 685 miljoner kronor på läromedel under 2023. Därefter planerar man att lägga 555 miljoner kronor per år under 2024 och 2025, något som SVT Nyheter rapporterade tidigare under dagen.

– Det är ett stort problem att det finns för få böcker. Böcker bidrar till en ökad läsförståelse och att lärare slipper agera läromedelsproducenter. Läslyftet som har varit väldigt framgångsrikt i Stockholm är en av de bästa kompetensstärkande insatserna som har gjorts, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Fler speciallärare

Regeringen vill även lägga 100 miljoner på utökad ”lovskola” där elever ska få stöd i utbildningen även under lov. Skolministern menar vidare att lärarbristen är ett stort problem och det vill man delvis åtgärda med fler speciallärare. Regeringen vill även satsa på att kompetensutveckla lärare.

– Speciallärare är en vidareutbildning och vi vet att det finns ett stort intresse hos rektorer att anställa speciallärare, säger hon.

Regeringen presenterar också en satsning på sociala team som ska stärka samverkan mellan skola och socialtjänst. Det handlar om 75 miljoner kronor 2023 och 250 miljoner kronor under både 2024 och 2025.

– En del elever har problem av den karaktären att inte bara skolans sak att lösa dem, säger Lotta Edholm (L).

Regeringen presenterar även något man kallar för en satsning på de duktiga eleverna. Det innebär att man gör spetsutbildningar permanenta och på det vill man satsa 25 miljoner kronor under 2023.

Hur den sammanlagda satsningen ska finansieras eller hur stora bidragen blir till kommunerna svarade ministrarna inte på.

– Vi kommer att återkomma i budgeten som helhet med den totala situationen för Sveriges kommuner, säger Johan Pehrson (L)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.