Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Knappt 700 miljoner kronor ska gå till läromedel och kompetensutveckling för lärare för att stärka skolelevers språk- och läsutveckling. Det meddelar skolminister Lotta Edholm (L). Foto: TT

Regeringen satsar 685 miljoner på läromedel

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag presenterar regeringen sin höstbudget. I den ingår ett läspaket, som ska ge nära 700 miljoner kronor till läromedel och till kompetensutveckling för lärare för att stärka skolelevers språk- och läsutveckling.

– Vi ser att barn inte lär sig läsa tillräckligt tidigt och att många barn har problem med läsutvecklingen i våra skolor, säger skolminister Lotta Edholm (L).

På läromedel vill regeringen satsa 685 miljoner kronor under 2023. Därefter planerar man att lägga 555 miljoner kronor per år under 2024 och 2025.

Lotta Edholm säger att läromedel är en av de viktigaste frågorna för skolan just nu, och att tillgången till läroböcker skiljer sig mellan skolorna i dag. Men exakt hur pengarna ska fördelas i praktiken är inte färdigt.

– Det kommer att gälla både gymnasiet och grundskolan, men vi kommer att komma tillbaka mer exakt till hur de här pengarna ska fördelas.

Bara i grundskolan gick 1,1 miljoner barn under läsåret 2020/2021. Enligt Lotta Edholm kommer det att vara en uppbyggnadsprocess innan satsningarna ger fullt utslag i skolorna.

– Jag tror inte att man ska förvänta sig att man från dag ett ska få full tillgång till läroböcker i varenda ämne i varenda klassrum. Men ambitionen är ju så klart att alla elever ska få tillgång till bra läroböcker.

Satsar 5 miljoner på kompetensutveckling

Regeringen vill även satsa pengar på Läslyftet, en kompetensutveckling som ska leda till fördjupat lärande i språket. I budgeten för 2023 vill de satsa 5 miljoner kronor.

Lotta Edholm berättar att ungefär 25 procent av Sveriges lärare har genomgått Läslyftet i dag.

– Tanken är att pengarna ska öka nu varje år så att fler lärare får tillgång till Läslyftet som faktiskt har visat sig vara en väldigt bra kompetensutvecklingssatsning. Fler lärare behöver få tillgång till den helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.