Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolminister Lotta Edholm (L) svarar på frågor efter tisdagens ministerpresentation. Foto: SVT

Går från börsnoterad skolkoncern – till skolminister

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Edholm (L) gick från skolborgarråd i Stockholm till styrelsen i en börsnoterad skolkoncern – och nu till skolminister. Edholm äger aktier i koncernen vars aktiekurs steg kraftigt efter ministernyheten.

– Nu avgår jag givetvis med omedelbar verkan från det uppdraget, säger den nya skolministern till SVT.

På tisdagsförmiddagen presenterade statsminister Ulf Kristersson (M) sina nya ministrar. Ny skolminister blir Liberalernas Lotta Edholm.

Lotta Edholm lämnade uppdraget som skolborgarråd och Liberalernas gruppledare i Stockholm 2020.

SVT Nyheter granskar

Året därpå stod det klart att hon blivit invald i styrelsen för den börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen där hon även äger aktier.

– Jag tog det uppdraget när jag själv trodde att jag hade lämnat politiken och jag satte mig själv i karantän ett år innan jag gick in i den styrelsen. Nu avgår jag givetvis med omedelbar verkan från det uppdraget, säger Lotta Edholm till SVT.

Hur ska väljarna kunna lita på att du inte står med ena foten i friskolebranschen? 

– Jag hoppas att väljarna litar på det och jag kommer naturligtvis också lägga förslag som faktiskt begränsar en del av de rättigheter som friskolorna har i dag.

När börsen öppnade på tisdagen var Edholms aktier värda drygt 93 000 kronor, men efter nyheten om de nya ministrarna steg skolkoncernens kurs kraftigt. Vid 13-tiden var hennes aktiepost värd närmare 105 000 kronor.

Lotta Edholm säger att hon nu ska sälja aktierna, men har inte preciserat exakt när det ska ske.

V-ledaren: ”Mycket allvarligt”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är kritisk till valet av skolminister. 

– Det är mycket allvarligt att man väljer en sådan person till skolminister som har egna särintressen i detta. Det går rakt emot svensk tradition. Hon kommer förstås driva intressen som gynnar företagsintressen i skolvärlden, säger V-ledaren. 

Tellusgruppens vd Bijan Fahimi hade inte hunnit prata med Edholm när SVT når honom.

– Vi kände naturligtvis inte till att hon skulle bli minister så även för oss är det ny information. Hon har varit en stor tillgång för oss med sin kunskap om skolfrågor så ur det avseendet är det är synd om vi skulle förlora henne som styrelseledamot, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet