Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Andreas Hult

Yngsta ministern om SD-motståndet: ”Samma åsikter som innan”

Uppdaterad
Publicerad

Romina Pourmokhtari (L), 26, har profilerat sig som en stark motståndare till Sverigedemokraterna. Nu blir hon minister i en regeringen vars migrationspolitik på många sätt präglas av partiet.

Innan utnämnandet ändrade hon i sin Twitter-biografi. Uttrycket “kämpar mot rassar, sossar & patriarkatet” togs bort. Kvar blev ”tror på AIK och friheten”.

– Jag har smalnat av min bio men det är självklart så att mina åsikter är precis samma som de varit innan, säger hon till SVT.

Nu står det klart vilka som blir ministrar i Sveriges nya regering. Posten som klimat- och miljöminister går till Romina Pourmokhtari, tidigare ordförande för Liberala ungdomsförbundet, som med sina 26 år blir Sveriges yngsta minister hittills.

– Jag ser fram emot att jobba med miljöfrågorna. Det är absolut inga sänkta ambitioner, det ska man inte oroa sig. Det handlar om att göra ett kraftigt kliv framåt och jobba med klimatpolitik som är vetenskapligt förankrad, säger hon till SVT efter utnämningen.

Kritisk mot SD-samarbete

Pourmokhtari har länge uttryckt sig kritiskt till Liberalernas sidbyte i SD-frågan. 

I juni 2021 framförde hon i egenskap av LUF-ordförande skarpa krav mot sitt moderparti. “Anta röda linjer mot Sverigedemokraterna nu – eller gå till val utan oss” skrev hon och två LUF-kollegor i Expressen.

Efter Liberalernas landsmöte i fjol beskrev hon sig själv som en av de drivande i införandet av ett internt stopp för visitationszoner, anonyma vittnen och indragna medborgarskap vid terrorbrott. Partiets linje skulle istället vara att verka för permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening. 

I september lovade hon att fälla en regering där SD ingår.

Rensade i sin Twitter-biografi

Att hon inte fick sin vilja igenom i SD-frågan ”är ingen hemlighet”, säger hon till SVT.

– Men då ställde jag mig själv frågan: vad ska jag göra nu? Ska jag tjura eller ta ansvar för Sverige. Det senaste är vad jag beslutade mig för att göra.

Vad säger den här omsvängningen om din liberala övertygelse?

– Jag tycker inte att det säger någonting om min ideologiska övertygelse. Min ideologiska övertygelse är precis samma, sen har vi en verklighet att förhålla oss till.

Häromdagen ändrade Pourmokhtari sin Twitter-biografi och tog bort raden “Kämpar mot rassar, sossar & patriarkatet”. Nu står det kort och gott ”Tror på AIK och friheten”.

– Som statsråd är det så klart Sveriges bästa jag arbetar för. Jag har smalnat av min Twitter-bio men det är självklart så att mina åsikter är precis samma som de varit innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.