Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är väldigt provocerande” säger finansminister Damberg (S) om det stoppade pensionsförslaget. Foto: TT/SVT

Damberg (S) ser en extra ändringsbudget som ett alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Källor till SVT Nyheter meddelade under tisdagen att regeringen förbereder en extra ändringsbudget. Finansminister Mikael Damberg bekräftar att det är ett alternativ.

– Vi får se hur riksdagen hanterar förslagen först, säger han till SVT Nyheter.

Centerpartiet enades på måndagen i sista stund om en pensionskompromiss med regeringen. Men kompromissförslaget stoppades i finansutskottet. Oppositionspartierna har en så kallad falsk majoritet i utskottet – vilket innebär att ledamöter i utskottet inte speglar förhållandet i riksdagen. Kompromissen kommer därmed inte att gå till omröstning.

Som ett motdrag förbereder nu regeringen en extra ändringsbudget, enligt källor till SVT Nyheter. Den kommer i så fall att läggas fram i riksdagen före sommaren. Att lägga en ny ändringsbudget, där kompromissförslaget om pensionerna finns inbakat, skulle kunna vara ett alternativ, säger finansminister Mikael Damberg (S) till SVT Nyheter.

– Vi får se hur riksdagen hanterar förslagen först, just nu är det stoppat och det är olyckligt, säger Damberg.

Amiheh Kakabaveh kan få avgörande roll – igen

Vid en extra ändringsbudget kan avgörandet återigen hamna hos den politiske vilden Amineh Kakabaveh – som vill se satsningar på jämställdhet och mot hedersförtryck i budgeten. Kakabaveh har hotat med att lägga ner sin röst på onsdag om regeringen inte svarar henne. Men Damberg (S) är inte orolig.

– Jag vet inte vilka samtal som förts, men jag vet att Amineh Kakabaveh säkert vill höja jämställdhet och jag skulle bli väldigt förvånad om hon skulle rösta på ett sämre förslag, säger Damberg (S).

För att Kakabavehs röst ska spela någon roll vid en omröstning om en extra vårbudget krävs att Centerpartiet röstar aktivt för regeringens budget. Väljer C i stället att lägga ned sin röst som i höstas, spelar Kakabavehs röst ingen roll. Då vinner motförslaget från M, SD, KD och L. 

Om C röstar för regeringens extra budget och Kakabaveh lägger ned sin röst, blir det 174-174 i omröstningen, givet att den politiska vilden Roger Richthoff, tidigare SD, röstar med de borgerliga. Då avgör lotten vilket av de två budgetalternativen som vinner. 

Magdalena Andersson ilsken på oppositionen

Statsminister Magdalena Andersson ville på en pressträff på tisdagen tillsammans med nordiska statsministrar inte svara på frågor om regeringen förbereder en extra ändringsbudget. Andersson är irriterad över att oppositionen stoppat pensionskompromissen.

– Det är respektlöst mot riksdagen, säger Andersson som vill att kompromissen ska ställas mot oppositionens förslag.

M kritiserar statsministerns uttalande

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) reagerar starkt på Magdalena Anderssons uttalande.

– Vi har en väldigt svag regering som inte får igenom sin politik. Det verkar väldigt desperat att kalla oppositionen för parafragryttare, säger Elisabeth Svantesson till SVT.

Svantesson rycker på att Moderaternas invändning framförallt handlar om att förslaget kommit in väldigt sent i processen och att de opolitiska tjänstemännen i riksdagen framfört att det inte går att väcka ärendet.

– Vi har en riksdagsordning och regler som gäller här, det måste även en statsminister förhålla sig till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I grunden väldigt respektlöst” säger Magdalena Andersson (S) om att deras pensionsförslag stoppats. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.