Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) utesluter inte att Sverige kan stänga ner delar av samhället om det muterade coronaviruset får spridning i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Damberg utesluter inte nedstängning om mutation sprids

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Mikael Damberg (S) utesluter inte nya tuffa restriktioner om man likt Norge upptäcker kluster av den brittiska virusmutationen.

– Man kan stänga ner en kommun om det skulle vara just bara en kommun som har drabbats, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Efter att den brittiska mutationen av coronaviruset spridits i en kommun nära Oslo har Sverige fattat beslut om ett inreseförbud från Norge.

Inrikesminister Mikael Damberg säger i SVT:s Morgonstudion att beslutet är fattat för att minska risken för spridning av den muterade virusvarianten, men även för att förebygga risken för ökad trängsel i svenska butiker om de nya hårda nedstängningarna i Osloområdet får invånarna att söka sig över gränsen för att göra inköp.

Utesluter inte nedstängningp

Fram tills i tisdags hade 55 fall av den brittiska mutationen upptäckts i Sverige. Fallen har enligt Folkhälsomyndigheten rapporterats från flera olika regioner och16 av dessa saknar resekoppling.

Om Sverige skulle hamna i en situation likt den i Norge, med kluster av muterade fall som inte kan förklaras, utesluter inte inrikesminister Mikael Damberg att Sverige inför nya tuffa restriktioner.

– Ser vi det så måste både smittskyddsläkare och folkhälsomyndigheten kunna agera hårt för att begränsa detta, säger Damberg.

Han fortsätter:

– De enkla varianterna är att man kan stänga ner en arbetsplats eller en skola, det finns mycket tuffare regler om att man inte ska resa. Man kan isolera en kommun om det skulle vara just bara en kommun som har drabbats. Det finns flera nivåer av åtgärder som man kan vidta.

Inresande uppmanas isolera

Enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer uppmanas inresande till Sverige som har vistats i Norge de senaste 14 dagarna stanna hemma i minst sju dagar och undvika kontakt med andra. Inresande uppmanas även att testa sig snarast efter ankomst till Sverige med ett uppföljande test efter fem dagar.

Inreseförbudet till Sverige trädde i kraft vid midnatt natten mot måndag och gäller till och med den 14 februari.

Virus bär på enzymer som kopierar virusets egna arvsmassa. Enzymerna gör fel ibland och då uppstår mutationer.

De flesta mutationer innebär en nackdel för viruset, och gör att det fungerar sämre. Sådana avkommor dör ut, då de inte leder till nya infektioner.

Om mutationen i stället har en överlevnadsfördel jämfört med andra varianter kommer den att spridas lättare och kan i vissa fall ta över i smittspridningen.

Sars-cov-2 har relativt svårt att mutera jämfört med många andra virus, som till exempel säsongsinfluensan, hiv eller hepatit c.

Det beror på att coronavirusets enzymer har en slags korrekturläsningsförmåga. Om en mutation uppstår försöker enzymet korrigera det. Men ibland slinker det igenom mutationer ändå.

Källa: Matti Sällberg, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer