Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB i Morgonstudion. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dan Eliasson svarar på kritiken mot MSB

Uppdaterad
Publicerad
Dan Eliasson, chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bemötte på torsdagen i Morgonstudion kritiken mot myndigheten.
– Det är alltid den lokala räddningstjänsten som har ansvaret för insatserna. Vad vi gör är att stötta och hjälpa till när länsstyrelserna behöver stöd, säger Eliasson.

Kritiken mot MSB gällande deras agerande sedan skogsbränderna bröt ut i sommarsverige har handlat mycket om att MSB inte varit snabba nog med att hjälpa till.

En kritik som Eliasson delvis håller med om trots att han anser att hela Sverige agerade mycket snabbare vid de nuvarande bränderna kontra 2014 då Västmanland eldhärjades svårt.

– Det visade sig att vi förmodligen hade kunnat agera ännu snabbare, vi saknade kapacitet att fälla vatten från luften tidigt, vi är underdimensionerade, säger han.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet