Enligt Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard har dansk polis stenkoll på situationen i Sverige. Foto: Liselotte Sabroe/ Scanpix Denmark/ TT

Danmarks justitieminister: Redo att hjälpa Sverige i gängkriget

Uppdaterad
Publicerad

Dansk polis står redo att stötta Sverige i kampen mot gängkriminaliteten. Det uppger landets justitieminister Peter Hummelgaard enligt danska nyhetsbyrån Ritzau.

Enligt Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard har det ännu inte efterfrågats någon hjälp från svensk polis. Dansk polis ska dock ha stenkoll på situationen i Sverige.

– Den rådande situationen i Sverige med explosioner och skottlossningar på nästan daglig basis är djupt oroande, och regeringen och polisen tar situationen på största allvar, uppger han i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån Ritzau.

Regeringen: Finns ett engagemang i Norden

Enligt statsminister Ulf Kristersson (M) finns en pågående kontakt med samtliga regeringschefskollegor i Norden.

– Jag har de senaste dagarna haft telefonkontakt med både Mette Frederiksen, Jonas Gahr Støre och Petteri Orpo. Alla tre uttrycker att om de kan hjälpa till så gör de gärna det, säger han under fredagens presskonferens tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Han menar att förutom ett stort engagemang finns det också en oro.

– De vill inte att svensk gängbrottslighet ska få fäste i Danmark, Finland och Norge. Så det finns inga hinder för samarbete, säger Kristersson (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.