Danska forskare kritiserar svenska nyheter om ekomat

Uppdaterad
Publicerad

De danska forskarna bakom den uppmärksammade rapporten om ekomatens fördelar och nackdelar tycker att de har blivit misstolkade i svenska medier.

I lördags publicerade nyhetsbyrån TT, och SVT Nyheter, en uppmärksammad artikel om ekologisk mat. Där berättades det om en rapport från danska International Centre for Research in Organic Food Systems i Aarhus. Rapporten visar att ekologisk mat varken är nyttigare för människor eller mer miljövänlig, skrev TT då.

Danskarna håller inte med

Men det här håller de danska forskarna inte med om. I en artikel på sin hemsida skriver ICROFS att TT och en rad svenska medier dragit felaktiga slutsatser utifrån de danska forskarnas rapport.

75 forskare och experter

Rapporten är utarbetad av omkring 75 danska forskare och experter, och visar tvärtemot att ekologiska livsmedel i allmänhet har en positiv effekt på såväl biologisk mångfald och miljö som djurs hälsa, välbefinnande och landsbygdsutveckling, skriver det danska forskningscentret.

Ekologiskt jordbruk är särskilt gynnsamt för den biologiska mångfalden. På dessa odlingar finns fler vilda djur och växter, fler insekter som sprider pollen och större mångfald av mikroorganismer, jämfört med konventionellt odlad jord, skriver ICROFS.

Mer kväve från ekologiskt fläsk

På andra områden finns det både positiva och negativa effekter.

Läckage av kväve till naturen är större inom ekologisk fläskköttsproduktion, bland annat för att djuren är frigående. Produktionen av ekologiska mejeriprodukter ger dock betydligt lägre kväveläckage. När det gäller odling så är läckaget lika högt, enligt den danska rapporten.

Svårt att sia om hälsoeffekter

Ekologisk produktion av livsmedel är mer klimatvänlig än den konventionella per hektar, men inte per kilo kött eller korn.

När det kommer till matens nyttighet skriver de danska forskarna att den ekologiska maten innehåller färre spår av bekämpningsmedel samt fler vitaminer. Men om det gör att vi människor mår bättre är svårt att slå fast med tanke på att så många andra faktorer som rökning och motion påverkar vår hälsa.

Även svenska forskare har olika åsikter

Nyhetsbyrån TT publicerade i går en mer utförlig artikel om rapporten där man tog upp rapportförfattarnas slutsatser om fördelar och nackdelar med den ekologiska maten. TT talade även med flera svenska forskare som bekräftade att det finns olika meningarna om ekomaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.