Därför ägnar Agenda hela sändningen åt gängkriminaliteten

Publicerad

Gängskjutningarna fortsätter. Redan i våras visade en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att Sverige ligger i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa. Det är framför allt den snabba ökningen av skjutvapenvåldet i Sverige som sticker ut, enligt forskarna.

För 20 år sedan låg Sverige i botten på listan över dödligt skjutvapenvåld i Europa, nu ligger vi i topp. Till en början verkade 2021 bli ett år med färre skjutningar i Sverige. Men en rad våldsdåd under sommaren där vapen använts tycks ändra på den bilden.

Fram till mitten av augusti rapporterar polisen 191 skjutningar i hela landet. De senaste åren har antalet skjutningar legat runt 300 totalt per år. Och antalet som skjuts till döds eller skadas av vapenvåldet stiger i takt med skjutningarna.

Nyhetsbloggen

Sverige i topp i Europa

Bara de senaste två veckorna har tre män skjutits ihjäl i olika gänguppgörelser. Ett av morden skedde mitt på dagen i en lunchrestaurang i Linköping. Frågan om vapenvåldet fortsätter att dominera den politiska debatten och såväl regering som opposition tycks tävla i att lägga förslag om framför allt olika typer av straffskärpningar.

Agenda ägnar hela sändningen åt den våldsspiral som placerar Sverige i topp i Europa när det gäller dödsskjutningar. Vi ställer frågan hur samhället ska få stopp på skjutningarna men också varifrån vapnen kommer som används i dessa gänguppgörelser? Vi rapporterar från tullens arbete på Öresundsbron och svårigheterna att hindra den illegala införseln av vapen till Sverige.

Från politiker till experter

I vår studio finns inrikesminister Mikael Damberg (S) med ansvar för den svenska polisen och deras arbete mot gängen. Vi intervjuar också Fatima Mohamed, folkhälsovetare och en av de mammor i Tensta i nordvästra Stockholm som efter de senaste dödsskjutningarna organiserat sig för att tillsammans bekämpa våldsspiralen.Dessutom SVT-journalisten Diamant Salihu som under lång tid följt gängkonflikten i Järvaområdet.

Den amerikanske kriminologen och professorn i straffrätt, David Kennedy, finns också med i programmet. Han menar att det går att bryta gängens makt. Kennedy har utvecklat en framgångsrik metod som spridits till en lång rad städer såväl i USA som i Europa. Metoden praktiseras nu i Malmö under namnet ”Sluta skjut”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet