Därför ägnar Agenda hela sändningen åt näringslivet och den gröna omställningen

Uppdaterad
Publicerad

Att bli ett fossilfritt välfärdsland är ett av Sveriges uttalade miljömål. Många sektorer av samhället behöver ställa om för att detta mål ska uppfyllas. Näringslivets och inte minst basindustrins klimatomställning är förstås en viktig del i detta. Industrin står idag för ungefär en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Och den gröna omställningen har blivit en allt viktigare konkurrensfaktor för svenska exportföretag på en internationell marknad.

Vi ägnar hela Agendas sändning söndagen den 5 februari åt frågan om vilka krav basindustrin ställer på politikerna för att möjliggöra klimatomställningen. I en färsk rapport från Energimyndigheten och flera andra myndigheter spås att elbehovet i Sverige kan komma att fördubblas redan till 2035. Om inte vindkraften byggs ut i snabbare takt än idag hotas de gröna industriprojekten i norr, varnar myndigheterna.

I vår studio samlar vi tunga företagsledare och politiker för att resonera om riskerna och möjligheterna. Vi har bjudit in tre företagsledare i bolag med stor betydelse för svensk export.

Nyhetsbloggen

Det är också företag från branscher som spelar en central roll i näringslivets gröna omställning.

Martin Lindqvist är vd för stålföretaget SSAB som idag är Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid i atmosfären. Om de lyckas i projektet Hybrit att producera fossilfritt stål (tillsammans med LKAB och Vattenfall) skulle det minska Sveriges totala utsläpp av CO2 med 10 procent. En förutsättning för det fossilfria stålet är tillgången till el. Enorma mängder el.

Peter Carlsson är vd för Northvolt med batterifabrik i Skellefteå och ytterligare en fabrik på gång i Göteborg, tillsammans med Volvo Cars. Batteritillverkning är centralt för att möjliggöra en fordonsflotta utan fossila bränslen. För att klara utbyggnaden av batterifabriken i Skellefteå krävs arbetskraft med rätt kompetens och intresse att bosätta sig i regionen.

Henrik Sjölund är vd för skogsföretaget Holmen som äger en miljon hektar skog över hela landet. Företaget har stora planer för fortsatt utbyggnad av vindkraft på sin egen mark men tillståndsprocessen går trögt. Dessutom har skogsbrukets miljö- och klimatkonsekvenser blivit en omdebatterad fråga inom EU.

I vår studio finns också energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) liksom integration- och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).

Dessutom från oppositionen Mikael Damberg (S), Elin Söderberg (MP) samt Martin Kinnunen (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet