Experten: ”Därför bör alla veta mer om tarmbakterier”

Uppdaterad
Publicerad

Tarmbakterier bidrar på olika sätt till att hålla oss friska. Men samtidigt som det görs allt mer forskning finns också en uppsjö av råd och tjänster som saknar vetenskaplig grund. Nu vill forskare i Göteborg att allmänheten ska bli bättre informerad. 

Fredrik Bäckehed är professor i molekylär medicin och har de senaste femton åren ägnat sig nästan uteslutande åt tarmfloran, eller rättare sagt tarmmikrobiotan, som det heter i forskningssammanhang.

– Tarmmikrobiota, det är samlingsnamnet på alla de bakterier och mikroorganismer som lever i tarmen, förtydligar han.

Fredrik Bäckehed har tillsammans med sina kollegor lanserat en sajt som riktar sig till allmänheten med information om tarmbakterier och nu arbetar han också med en bok. Dessutom håller han på att förbereda undervisningsmaterial för elever i grundskolan.

Varför tycker du att det så viktigt med ökad kunskap om tarmbakterier?

– Det finns ett stort allmänintresse för tarmbakterier och hälsa. Jag tycker det är vår skyldighet som forskare att bidra till faktabaserad kunskapsspridning till allmänheten, så att de kan bilda sig en uppfattning om vad som är fakta och vad som bara är en hajp.

Hur mycket vet du själv om tarmfloran och hur den kan förbättras? Testa dina kunskaper i videon.

Vad är tarmmikrobiota egentligen?

Med tarmmikrobiotan menas de omkring 1-1,5 kg bakterier och svampar som lever i tjocktarmen.

Vi föds utan några bakterier i tarmarna, men under de första levandsåren etableras ett av de mest tättbefolkade ekosystemen vi känner till i tarmen.

Under de senaste åren har en förändrad sammansättning av tarmbakterier kunnat kopplas till flera sjukdomstillstånd.

Bakterierna i tarmen påverkas av vår livsstil och av den mat vi äter, men fortfarande saknas mycket kunskap inom området.

Källa: Livsmedelsverket /Göteborgs universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.