Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har du också svårt att hänga med i alla turer kring de stigande elpriserna? SVT:s reporter och flera experter hjälper dig att förstå. Foto: SVT/Storyblocks

Därför är elpriserna skyhöga

Publicerad

Från ovanligt låga till rekordhöga – det har hänt mycket med elpriserna på kort tid. Och enskilda faktorer pekas ut som helt avgörande för de skenande priserna. Men är det så enkelt?

Det är inte bara i Sverige som elpriserna nått mycket höga nivåer de senaste månaderna. Många oroar sig inför vintern då räkningarna kan bli mångdubbelt dyra jämfört med tidigare.

Den främsta prisdrivaren på el just nu är den dyra naturgasen, som till största del kom från Ryssland tidigare. Det säger Jennie Nyberg, analytiker på Energimarknadsinspektionen.

Trots att Sverige knappt har någon naturgas alls i vår energimix, påverkas vi ändå.

– Det är komplext, men vi har en gemensam elmarknad i Europa. Priset på el sätts inte specifikt i Sverige eller något annat land, vi ger och tar el där det behövs, säger Jennie Nyberg.

Hör Jennie Nyberg och de andra experterna berätta mer om vad som påverkar elpriset i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.