Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför tas klimatfrågan inte upp i Agendas partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad

I söndagens partiledardebatt i SVT kommer man diskutera sjukvård, invandring/integration, skola samt lag och ordning. Men det har riktats kritik mot att klimatet inte tas upp när partiledarna möts i Agenda.

I en Novus-undersökning som gjorts på SVT Nyheters uppdrag har svenskarna fått svara på vilka politiska frågor de tycker är viktigast just nu. Ämnena för söndagkvällens debatt har valts utifrån vilka frågor som värderats som viktigast i undersökningen.

Kritik mot att klimatfrågan inte debatteras

Undersökningen visar att sjukvård, invandring/integration, skola samt lag och ordning är det som svenskarna tycker är viktigast just nu.

Agenda

Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige, är en av dem som riktat skarp kritik mot att miljöfrågan inte kommer att tas upp under kvällens debatt.

– Det är mycket allvarligt att partiledarna inte får tillfälle att diskutera och lägga fram lösningar på klimatfrågan, säger han till Expressen.

Läs mer: Så är väljarnas förtroende för partiledarna

Sjunde viktigaste frågan

I Novus-undersökningen kommer klimatfrågan först på sjunde plats över vilka politiska frågor som är viktigast.

– Utmaningen med miljöfrågan är att den är internationell, anledningen till varför den ligger högt i EU-valet. Men som nationell politisk fråga är det mycket svårare att få fotfäste, säger Novus VD Torbjörn Sjöström.

Läs mer: Uppsnacket inför partiledardebatten börjar 18.45

Bara fyra ämnen i kväll

Antalet ämnen är begränsade till fyra i kvällens debatt, det för att ge varje ämne lite längre tid.

– Vi fick en del synpunkter på den förra partiledardebatten. Det var ganska mycket munhuggeri och det var svårt för publiken att uppfatta vad de olika partierna stod för egentligen. Därför har vi beslutat att vi ska begränsa antalet ämnen, säger SVT:s programchef Eva Landahl Kihlman.

Läs mer: Här är ämnena för partiledardebatten

Så resonerar Agendas redaktion

Ikväll är det dags för vårens partiledardebatt i Agenda. Redaktionen har den här gången valt att lägga mer tid på varje enskilt ämne som ska diskuteras. Tanken är att partiledarna ska få utrymme att ta sina resonemang djupare och längre. Varje ämne kommer också att inledas med en duell mellan två partiledare, en duell som de i stort sett sköter själva. Programledarna kommer dock att se till att partiledarna håller sig till ämnet. 

Vi har även utökat sändningstiden till två fulla timmar för att ge alla ämnen lika lång tid. För att få till en fördjupning i debatten har vi begränsat antalet områden som ska diskuteras till fyra. Redaktionen har i valet av ämnen utgått från de viktigaste samhällsfrågorna som svenska folket pekat ut i en nyligen gjord Novusundersökning. Vi utgår från att det är de här frågorna som just nu skapar ett stort engagemang  hos publiken. 

De valda ämnena är Invandring/integration, sjukvård, lag/ordning och skola.

Eva Landahl, programchef

Mikael Pettersson, projektledare, Agenda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet