Foto: Emil Larsson SVT

Analys: Därför är läget värre nu än under förra våren

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det finns flera förklaringar till att situationen inom sjukvården i Sverige är värre nu än under pandemins början.

Oskar Jönsson

reporter SVT Nyheter

Vi fick se hur man desinficerade en kall säng. Det var mars 2020 och infektionssjuksköterskan förklarade att sängen behövdes till nästa covidpatient.  

Förra våren gjorde jag och fotograf Emil Larsson dokumentären Berättelser från frontlinjen. Vi var på infektionsmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och skulle skildra pandemin från insidan.

Jag fattade inte varför sängen var kall.

Men personalen berättade att den precis varit i kylrummet med en patient som avlidit. Trycket var så hårt att patienterna stod på kö.

Det är värre nu än då

Nationellt sett var antalet covid-patienter fler då. Men ändå är andelen lediga platser färre i dag. Vissa dagar har flera av regionerna haft under tio procents ledig kapacitet.

Det innebär en ledig plats om avdelningen har tio totalt.

För ett år sedan klarade vården av att öppna drygt 1100 intensivvårdsplatser i Sverige. Just nu finns det enligt Socialstyrelsen drygt 720 disponibla intensivvårdsplatser och därför är marginalerna mindre.

Utrustningen för att öppna lika många platser som förra året finns, men det är svårare att lösa personalsituationen.

Förklaringen från experterna

När jag pratar med vårdpersonal så beskriver flera att de upplever situationen som mer pressad nu än förra året. Och förklaringarna som återkommer är:

  • Vårdköerna har växt så mycket att operationer måste börja genomföras. Det gör att covidvården inte kan låna in lika mycket personal från andra avdelningar.
  • Antalet intensivvårdskrävande patienter utan Covid-19 är många just nu.
  • Flera vittnar om att sjukskrivningarna och uppsägningarna bland personalen blivit fler – det ökar pressen på de som är kvar.
  • Ett år av pandemi har satt sina spår, många har jobbat mycket mer än vad som är normalt.

Sommaren 2021

Nyligen deklarerade regeringen att restriktionerna ska lätta till den första juni om smittspridningen så tillåter. Ett mycket efterlängtat besked för många.

Men samtidigt är oron stor. Nyligen hade jag ett samtal med en person med mycket god insyn i det nationella läget inom sjukvården.

”Det är en mardröm för oss om restriktionerna lättar och trycket ökar igen” sa han.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.