Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är SD:s krav inte möjliga – Tre frågor om migrationspakten med Ulrika Bergsten. Foto: SVT/TT

Svårt att få igenom SD:s krav – tre frågor om migrationspakten

Uppdaterad
Publicerad

SD hotar med regeringskris om inte regeringen stoppar EU:s asyl- och migrationspakt.

Men Sverige kan inte blockera pakten på egen hand.

– Normalt avgör inte ett enskilt land vad slutprodukten blir, säger statsvetaren Bernd Parusel på Sieps.

EU-parlamentet röstade under torsdagen igenom den så kallade asyl- och migrationspakten. När förslaget nu ska lyftas vidare till ministerrådet kräver SD att den svenska regeringen ska stoppa förslaget.

– Frågan är om EU ska ha ett mer balanserat system där asylsökande ska fördelas runt i större utsträckning. Nu har vi ett läge där Sverige tar emot färre asylsökande per capita än andra EU-länder, vilket skulle innebära att Sverige behöver ta emot fler om vi får en tvingande omfördelning i EU, säger Bernd Parusel.

”Behöver gå ihop”

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger att regeringen har samma ingångsläge som SD och att man inte kommer ställa sig bakom en pakt som innebär ökad invandring till Sverige. Men ska bli verklighet behöver man få med sig fler länder på tåget.

– Vi vet att det finns fler länder i EU som inte vill ha obligatorisk omfördelning. Man skulle i så fall behöva gå ihop och gemensamt rösta emot. Det blir en del av förhandlingarna om ett land byter inställning, men det är 27 medlemmar som förhandlar, normalt avgör inte ett enskilt land vad slutprodukten blir, säger Bernd Parusel.

Främst är det länderna runt medelhavet som är mest positiva till pakten.

– Medelhavsländerna har i flera år sagt att de vill ha mer avlastning med de människor som tar sig dit. De kräver mer hjälp av EU och vill ha så bindande ansvarsfördelning som möjligt. Det är ingen lätt process att samsas om.

Kan bli en kompromiss

Sannolikt kommer det som parlamentet har röstat igenom inte vara den slutgiltiga lagen, då parlamentet brukar vara mer ambitiösa än ministerrådet enligt Parusel.

– Det är väldigt svårt att se vad den slutgiltiga kompromissen blir. Det finns ett stort tryck på att EU ska hitta någon form av lösning,men den kan bli en ganska urvattnad. Det kanske blir lite mer gemensamt ansvarstagande, men troligtvis inte ett stort nytt revolutionärt system, säger Parusel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.