Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser en Nato-ansökan ut – Och därför är den inte längre. Foto: TT/SVT

Inget pappersvälde i Nato – därför är vår ansökan inte mer än ett litet ark

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finlands Natoambassadörer överlämnade varsin mapp med de undertecknade ansökningarna under onsdagen.

Men två dokument lär knappast öka pappersarbetet på Natohögkvarteret i Bryssel särskilt mycket. Därför är en Natoansökan inte så lång som man kanske tror.

– Ett dokuments betydelse står inte alltid i proportion till dess längd, säger Ulla Gudmundson, tidigare biträdande chef för Sveriges Natodelegation.

Sverige och Finland har nu lämnat in sina ansökningar om medlemskap i Nato. Själva inlämnandet av ansökningarna gjordes av Finlands Natoambassadör Klaus Korhonen och Sveriges Axel Wernhoff vid en enkel ceremoni med generalsekreteraren Jens Stoltenberg i Natos högkvarter i Bryssel.

– På ansökningsdokumentet står det precis det som Nato vill veta, säger Ulla Gudmundson,tidigare biträdande chef för Sveriges Natodelegation och analyschef på Utrikesdepartementet.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet