Pizza och vitkålssallad är en kombination som du inte hittar i något annat land än Sverige, och lingon till kött känns helt obegripligt för många. Foto: Johannes Cleris/TT, Dan Hansson/SvD/TT

Därför äter vi svenskar så konstig mat

Uppdaterad
Publicerad

Halloumi stroganoff? Vitkålssallad till pizza? När det gäller att kombinera mat är vi svenskar unika på många sätt. Lingonsylt till kött? Jättekonstigt säger resten av världen.

– Det är mycket speciellt som vi håller på med, säger Richard Tellström, måltidsforskare.

Av alla länder i världen är det bara ett som skulle få för sig att servera sin pizza med en skål vitkålssallad, lingonsylt till kött och ananas till kassler. När Sverige ställer sig i köket slängs både det ena och det andra ihop, medan världen förbryllat ser på.

Och enligt måltidsforskaren Richard Tellström är det ingen slump att kombinationerna uppstår just här i Sverige.

– När vi saknar erfarenhet av ett livsmedels historia, då är egentligen allting möjligt. Det finns ingen tradition att bygga vidare på. Då kan man kombinera precis hur som helst, säger Richard Tellström.

Unika i våra kombinationer

En av de rätter som vi tagit oss störst friheter med är pizzan, den italienska klassikern. Oavsett om det är kebab eller banan vi lägger på den så anses det väldigt underligt av omvärlden.

Ett av de mest typiska exemplen som världen reagerar på är att vi äter pizza med vitkålssallad.

– Det är vi ensamma om i hela världen. Det finns ingen annan som kombinerar det, berättar Richard Tellström.

Och italienarna kan bara förskräckt se på när vi serverar det på varenda pizzeria i landet.

– Vi hade ingen erfarenhet av vitkålssalladen, och vi hade ingen erfarenhet av pizzan. Då blev de möjliga att kombinera hos oss.

Pizza och vitkålssallad är en kombination som du inte hittar i något annat land än Sverige. Foto: Johannes Cleris/TT

Stor öppenhet

Att hänga med i svängarna är någonting som vi svenskar värderar, menar Richard Tellström. Därför är det kanske inte så förvånande att detsamma gäller vår matkultur.

– Vi är väldigt intresserade av nyheter på livsmedelsområdet. Vi har en stor öppenhet för att plocka in saker och ting. Vi är trendsetters.

Och om man vill vara först i världen med mattrender kanske man måste försöka skapa dem själva. Även om våra kreationer sällan lyfter utanför våra gränser.

– Vi är väldigt öppna med att göra kombinationer, som ingen annan gör. Det gör oss unika, även bland de andra skandinaviska länderna, säger Richard Tellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.