Unga kvinnor är ute minst och löper störst risk att påverkas av det brist på ljus och grått väder, enligt studier från Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet. Foto: Fredrik Sanderg, Michael Probst/TT

Därför drabbas unga kvinnor hårdast av det gråa vädret

Uppdaterad
Publicerad

Som om novembermörkret inte vore nog påverkas vi även av det gråmulna vädret. Särskilt i riskzonen är unga kvinnor, som vistas minst utomhus, berättar Arne Lowden, sömn- och stressforskare på Stockholms universitet.

Få soltimmar är inte det enda som går ut över vårt humör. Det gråa vädret är också en viktig faktor när det kommer till välbefinnande, menar Arne Lowden, sömn- och stressforskare på Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

– Det är väldigt stor kvalitetsskillnad på ljus och ljus. För att behålla ett bra humör behöver man kanske 30 minuter dagsljus per dag. Men vid ett sådant här gråväder behöver man sannolikt längre period dagsljus, då ljuset inte har samma terapeutiska effekter.

Detta får olika effekter, bland annat påverkar det kortisolsystemet, kroppens aktiveringssystem för stress. Det drabbar i sin tur humörregleringen, vilket gör oss deppiga.

– Detta visar fynd som gjorts. Det är inte särskilt omstritt, men det har inte gjorts särskilt mycket forskning på det säger Arne Lowden.

Kvinnor mest påverkade

Stressforskningsinstitutets studier visar att kvinnor, och framför allt unga kvinnor, är mest i riskzonen för att påverkas negativt av brist på ljus och dåligt ljus.

– Det är de här grupperna som vistas minst utomhus. I studierna, som gjorts 2012 och 2014 har totalt 15 000 personer tillfrågats om hur lång tid man vistas utomhus i dagsljus i samband med arbetsdagar och lediga dagar.

Men det är viktigt att skilja på symptom och klinisk depression, påpekar Arne Lowden.

– Bara en bråkdel av alla individer behöver klinisk behandling för höst- och vinterdepression. De flesta klarar vardagen ganska bra, även med depressionssymptom.

Utnyttja soltimmarna

Tre bra tips är att gå ut när du är ledig, åka på solsemester och pröva ljusterapi, berättar Arne Lowden.

–  Ljusterapi är vedertaget, sedan kan man inte utesluta placeboeffekten. Det spelar kanske ingen roll för individen men försvårar för forskningen.

Men vädret har inte störst påverkan på vårt välbefinnande, enligt Arne Lowden.

–  Ljus och motion har stor påverkan, men den enskilt största faktorn är stress i vardagen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.