Så ska de nya SMHI-varningarna hjälpa dig fatta bättre beslut

Uppdaterad
Publicerad

Inga fler klass 1, 2 eller 3-varningar. När SMHI införde ett nytt vädervarningssystem hösten 2021, byttes siffrorna ut mot färger – men det var bakom kulisserna som den riktiga förändringen skedde.

Den största skillnaden mellan de två systemen är att det nya, som infördes den 26 oktober, tar större hänsyn till vilka konsekvenser vädret får än tidigare. I det gamla systemet var kriterierna för varningar lika över hela landet, även om till exempel kraftigt snöfall ställer till betydligt större problem i centrala Stockholm än i mer glesbefolkade områden, förklarar Fredrik Linde, chef för prognos- och varningstjänsten vid SMHI.

– Grunden är att vi vill ge både enskilda individer och lokala aktörer i samhället bättre förutsättningar för att förbereda sig på ett besvärligt väderläge. Vi vill ge ett bättre beslutsunderlag, säger han.

För att bättre förstå de geografiska skillnaderna har SMHI samarbetat med en lång rad aktörer i arbetet med de nya varningarna, berättar Linde.

– Det gamla systemet var bra, men även det som är bra går att göra ännu bättre. Det här är inget vi har kunnat ta fram själva. Det är aktörer framför allt på lokal och regional nivå som sitter på kunskaper om konsekvenserna.

I klippet förklarar SVT:s meteorolog hur skiftet underlättar för dig att skydda dig mot vädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.