Foto: NRK

Så undviker du stötar på vintern

Uppdaterad
Publicerad

Du lägger handen på handtaget till sovrummet men tar bort den med ett ryck. På vintern är det lättare att få stötar, men det finns flera sätt att slippa bli elektrifierad i kylan – bland annat genom att alltid ha en sked i fickan.

När vintern kommer ska lager av kläder på. Långkalsonger, täckbyxor, jacka, vantar, mössa. Har du någon gång kommit in från vinteräventyr och märkt att hela du förvandlats till en strömbärare – håret står upp när mössan åker av och minsta kontakt med ett föremål resulterar i en stöt?

Det här är inget konstigt, säger den norske forskaren Rolf Hegerberg, utan tvärtom helt naturligt. I kylan bildas mer friktion än vad det gör under resten av året.

– När två ämnen gnids mot varandra så blir de laddade med statisk elektricitet. När det är fuktigt i luften leder fukten bort denna laddning , och du får inte någon chock. Men när luften är torr, som på vintern, finns det inget som leder bort laddningen från ytan , säger han till NRK.

”Chocken är ofarlig”

Om du bär på statisk elektricitet bör du främst se upp för metallföremål, till exempel diskbänken eller dörrhandtag.

– Chocken i sig är ofarlig, men kan naturligtvis leda till följdskador eftersom du rycker till.

För att undgå stötar kan man bland annat byta ut syntetmaterial mot bomull eller ull, som inte leder lika mycket statisk elektricitet. Ett lite mer okonventionellt trick är att alltid ha en sked med sig, den leder nämligen bort stöten från kroppen – precis som bilnyckeln leder bort gnistor när du sätter den i tändningslåset på vintern.

Till sist, säger forskaren, kan man försöka öka luftfuktigheten inomhus, och städa smart.

– Det finns uppenbarligen ett trick att använda sköljmedel när du tvättar golven, säger Rolf Hegerberg .

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.