Enkäterna kommer nästan oavsett vad det är för tjänst eller vara vi har nyttjat. Som när vi har beställt någonting på nätet, när vi gjort en flygresa, när vi har ringt till banken eller varit hos doktorn... Ofta med frågor av typen ”Vad tyckte du om bemötandet du fick hos oss?” eller ”Skulle du rekommendera vårt företag till andra?”.
Hur kommer det sig att vi ständigt ombeds svara på enkäter om vad vi tyckte? Och varför blir enkäterna hela tiden fler?
”Har i princip exploderat”
– Framför allt har väldigt många anammat idén att söka reda på vad kunder tycker och tänker. Vilket betyder att antalet undersökningar i princip har exploderat. I dag har digitala medier tagit över mycket av det här. Det är en bidragande orsak till att man samlar in så mycket mer data, säger Richard Wahlund, professor i företagsekonomi på Handelshögskolan.
Varför vill då företagen ha all den här informationen från oss och om oss? Vad använder de den till – och vad har jag som kund för nytta av att svara på alla de här frågorna?
”Vill veta så mycket som möjligt”
– Alla företag vill vara framgångsrika och därför vill de veta så mycket som möjligt om sina kunder, vad de tycker och tänker. På det sättet är det här till gagn för oss, säger Richard Wahlund, men tillägger:
– Det som blir lite jobbigt är den här mängden undersökningar som poppar upp där man avkrävs svar på olika saker.
Svarar du själv på enkäter?
– Ja eftersom jag skickat ut väldigt mycket till andra så känner jag lite av en plikt att bidra när andra ställer frågor.
Fredrik Fürst har jobbat ända sedan 1980-talet med kundundersökningar och enkäter. Han hjälper företag att utforma enkäter som de sedan skickar ut till sina kunder.
”Svaren används definitivt”
– Förhoppningsvis leder det till att du får en bättre tjänst eller produkt. Svaren används definitivt av företagen. De blir ju bättre på att prioritera vilka resurser de ska lägga på olika saker, säger Fredrik Fürst.
Det står alltid att man är anonym. Kan man vara helt säker på det?
– Du är definitivt alltid anonym gentemot uppdragsgivaren. Dina uppgifter lämnas aldrig ut till någon annan. Det är garanterat, säger han.
Då måste jag fråga: Svarar du själv på enkäter?
– Ja självklart. Jag svarar på alla enkäter jag får!
Enkät om enkäter
Vi går ut på gatan för att fråga vad människor tycker om att bli ombedda att svara på enkäter i tid och otid. En enkät om enkäter, skulle man kunna säga.
En som det definitivt inte lönar sig att skicka enkäter till är Angelica Broman. Hon säger direkt nej på frågan om hon brukar svara.
Varför inte?
– Jag vet inte faktiskt, jag slänger den bara.
”De kommer i stim”
Anders Wilandson undrar om det kan vara så att man får fler enkäter om man har börjat besvara dem:
– Jag kan tycka att de kommer i stim. Det känns som om har man gett svar på en så vet dom om att den här personen gärna kan ta fler, säger han.
Vad brukar du göra, svarar du?
– Ja det brukar jag göra.
Vad kommer det sig – är det pliktkänsla?
– Ja det tror jag.
Tycker det är kul med enkäterna?
– Nä, jag tycker det är rätt jobbigt.
Längden spelar roll
Marianne Torberntsson säger att hon vill gärna svara, men det har stor betydelse hur omfattande enkäterna är:
– Jag tycker att har de nu gjort sig det där besväret då får jag väl ställa upp då och svara. En kort enkät kan jag mycket väl svara på men när det blir flera sidor då svarar man inte. Man kan börja med några frågor och så märker man då att det här blev för mycket. Så då lägger man av, säger hon.
Vill veta syftet
Gunnevi Sveholm anser att det är viktigt att veta vad enkäten ska användas till:
– Man vet inte alltid syftet. Och då tycker jag att det känns inte bra. Man vet inte riktigt vad man lämnar ut och till vem man gör det, säger hon.
Så du funderar över vad det används till sedan?
– Ja det gör jag. Jag brukar ställa frågan vad som är syftet.
”Big data” tar över
Men kanske går vi ändå mot en framtid där vi inte ständigt ombeds att svara på enkäter om hur nöjda eller missnöjda vi är som kunder.
– I dag finns något som heter ”big data” och det är alla avtryck vi sätter på internet eller andra digitala media. Det är observationsdata, det är ingen som ställer en fråga till oss utan det är vad vi faktiskt gör. Man lär sig mer och mer hur man ska dra slutsatser om människor utifrån det, säger Richard Wahlund.
Så även om enkäterna minskar innebär inte det att jag blir mindre kartlagd?
– Nej, snarare tvärtom.