Grumpy Cat, internetkändis. Foto: AP/TT

Därför gillar vi katter på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Katter är populära på internet – antingen de är gulliga eller busiga eller bara ser allmänt buttra ut, som kändiskatten Grumpy cat. Nu har en medieforskare tagit reda på varför.

Radha O’Meara, som forskar och föreläser om medier vid Massey University i Nya Zeeland, har studerat hundratals videoklipp med katter på Youtube och andra nätsajter. Hon har kommit fram till att vi gillar katterna så mycket därför att de är helt oberörda framför kamerorna.

Medan människor och hundar är medvetna om när de är iakttagna, uppträder katter som om de helt struntar i detta.

– Katter beter sig som om de är helt omedvetna om kameran. Där finns en skillnad mot andra liknande videoklipp på nätet. I synnerhet andra ”gulliga” klipp med små barn och hundar. Katter struntar i kameran och gör precis vad de vill och jag tror att det är väldigt lockande för en publik som själv är van att ständigt och jämt känna sig övervakad av kameror, säger hon i en intervju på Massey Universitys hemsida.

I M/C Journal skriver hon att kattvideor har blivit så populära att de får miljontals visningar på Youtube. I Minneapolis i USA hålls numera en årlig kattvideofestival.

Där kan man titta på berömdheter i kattvärlden som Grumpy cat och Lil Bub.

Det som utmärker många kattvideor på nätet är att de filmas med mobil, ofta i hemmet, är korta och att filmaren inte styr det som händer på något sätt. De slutar ofta abrupt, är inte mycket redigerade och har lite ljud och tal. ”De dramatiserar det vardagliga”. Men hon ser också en växande trend med mer bearbetade kattvideor.

Det som kattvideorna erbjuder oss, menar Radha O’Meara, är en fantasti om att undkomma övervakning, eftersom katterna beter sig som om ingen såg dem. ”Kattklippen inbjuder oss att föreställa oss en värld där vi inte ständigt är medvetna om att vi är iakttagna”, skriver hon i M/C Journal. ”Genom kattvideorna hyllar vi det otämjda”.

Samtidigt, påpekar hon, så är vi själva ”iakttagna” när vi tittar på videor på Youtube. Data om allt vi klickar på samlas in och kan sedan användas till exempel för marknadsföring eller säljas vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet