Därför gör Agenda ett specialprogram om svenska skolan

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skolan är återigen i politiskt fokus. Den senaste tiden har flera partier lagt nya förslag som berör hundratusentals elever och föräldrar. Det handlar bland annat om förslag att slopa möjligheten för föräldrar att ställa sina barn i kö till friskolor, om skolpengens storlek, hur betygssystemet ska vara utformat, och vilket mandat lärare ska ha i klassrummet. I en två timmar lång specialsändning tar Agenda upp de stora frågorna för svensk skola, och framför allt hur elevernas kunskap ska höjas. 

Vi väljer att inte göra en traditionell debatt om skolan, utan att fråga ut de politiska partierna om deras förslag till lösningar på några av de viktigaste utmaningarna svensk skola står inför.

Forskare inbjudna 

Agenda har pratat med många forskare och experter inom skolområdet. Därefter har redaktionen bjudit in några av de forskare som betraktas som de främsta inom ämnet. I programmet ber vi forskarna svara på frågor om likvärdigheten – har elever i glesbygd samma chans till en bra utbildning som de som bor i storstäderna? Vilken betydelse har segregationen och vad innebär möjligheten att välja skola? Vi ställer också frågor om undervisningen – vad betyder betyg för elevers inlärning? Lär eleverna sig bäst av eget arbete eller katederundervisning? Vi tar upp friskolorna – vad har införandet av friskolor betytt för den allmänna kunskapsnivån? Stämmer det att friskolor ger glädjebetyg?

Nyhetsbloggen

Dessutom tar vi upp lärarnas roll – vad krävs för att duktiga studenter ska lockas till läraryrket? Vilka förutsättningar behöver lärarna för att höja kunskapsnivån i skolan? Forskarna kommer från flera discipliner så som pedagogik, didaktik, nationalekonomi, och kulturgeografi, och ger olika perspektiv på frågorna. Här finns mer om deras bakgrund:

Allt om forskarna som medverkar i Agendas skolspecial

Politiker frågas ut 

I programmet deltar också skolministern och de skolpolitiska talespersonerna från samtliga åtta riksdagspartier. De kommer alltså inte att debattera med varandra, utan frågas ut om sina förslag på de olika områdena. För att kunna fördjupa förståelsen om varje ämne så deltar inte alla partier samtidigt, utan fyra partier åt gången. I varje ämne är partierna kombinerade för att ge en bredd av perspektiv och förslag på varje frågeställning.

Skolan engagerar många – både privatpersoner, fackföreningar, debattörer, företag och intresseorganisationer. I Agenda Special: Skolutmaningen ligger fokus på forskningen om skolan, och på partiernas förslag för att förbättra förutsättningarna för den svenska skolan. Därför deltar enbart forskare och politiker i programmet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet