Därför har Agenda debatt med Sabuni och Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Ett uttalande av Jimmie Åkesson på sociala medier där han kräver totalstopp för asylinvandring och beskriver den som en kulturell belastning har väckt kritik från andra partiledare den senaste veckan. SD-ledaren själv menar att hans kritik inte är ny, men uttalandet har gett nytt bränsle till den heta debatten om vilket inflytande Sverigedemokraterna kan få i ett samarbete med en eventuell framtida högerregering.

En av dem som menar att Åkesson skuldbelägger hela grupper av invandrare är Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni som möter Jimmie Åkesson i debatt i Agenda. 

SD-ledaren anklagar Sabuni för att medvetet vantolka hans uttalande och ducka för debatten om integrationen. Sabuni menar att hon arbetat mot bland annat hedersvåld långt innan Sverigedemokraterna fanns i Riksdagen, och tycker att Åkesson saknar politik för att lösa de problem han pekar på.

Debatten om synen på asylinvandringen kommer i ett känsligt läge där Socialdemokrater och andra partier inom januarisamarbetet kräver svar från Moderatledare Ulf Kristersson vilka eftergifter han är redo att göra för att få SD:s stöd för att kunna bli statsminister efter nästa val. Hur tänker Jimmie Åkesson bemöta kritiken och få genomslag för sin politik om asylinvandringen i ett högersamarbete?

I Liberalerna pågår en intern debatt om partiet ska stanna kvar i januarisamarbetet eller ta sig ur och i stället förklara att de vill se Ulf Kristersson som statsminister efter nästa val. Hur resonerar i så fall Nyamko Sabuni kring att förena en hård kritik mot Sverigedemokraternas retorik och asylpolitik med att ingå i ett regeringsunderlag som skulle vara beroende av partiet för att kunna få igenom sin politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet