Därför heter det ”lördagsgodis”

Publicerad

Lördagsgodis, lika svenskt som en kanelbulle. Och vissa skulle nog hävda att det nästan är lag på att få godis på lördagar. Men varifrån kommer termen egentligen?

– Det kommer från 50-talets insikter om att karies orsakas av socker, säger Ulrika Torell, kulturhistoriker.

Fråga nästan vilket barn som helst och de hävdar nog att på lördagar ska det finnas en påse lösgodis tillgängligt. Men få vet nog om att begreppet ”lördagsgodis” också har en mörk historia som kommer ur Vipeholmsexperimentet från 1950-talet. Experimentet utfördes på patienter på Vipeholms anstalt för funktionsnedsatta där de intagna matades med godis i syfte att framkalla karies.

Det visade bland annat att karies i tänderna var kopplat till socker. Efter det kom en kampanj från dåvarande Socialstyrelsen, Medicinalstyrelsen, där de uppmuntrade till att äta mer godis vid ett tillfälle i stället för mindre godis ofta.

Enligt kulturhistorikern Ulrika Torell är dessutom det godis vi stoppar i oss en slags markör för den tid vi lever i.

– På 60-talet var flygande tefat jättepopulära, och varje tid har sina egna miniatyrer av världen utanför som vi vill stoppa i munnen och äta upp, säger hon.

Se vilket godis som nog även fanns på Gustav Vasas tid i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.