Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför hoppade Paula Bieler av Sverigedemokraterna: ”Inte bekväm med ett konservativt block”

Därför hoppade Paula Bieler av Sverigedemokraterna: ”Inte bekväm med ett konservativt block”

Uppdaterad
Publicerad

Många blev förvånade när Paula Bieler Eriksson, i många år en av Sverigedemokraternas mest framträdande profiler, valde att hoppa av partiet. I en intervju i SVT:s ”Politikbyrån” avslöjar hon att SD:s vilja att ingå i ett konservativt block var en av anledningarna som fick henne att lämna SD.

När Paula Bieler Eriksson lämnade riksdagen och alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan hette det att hon ”gått i otakt med partiet”. Nu, ett drygt år senare, är hon redo att berätta mer om avhoppet.

Det andra avsnittet av SVT:s ”Politikbyrån” handlar om det nya konservativa blocket, vem som egentligen håller i taktpinnen men också om den interna kritiken inom partierna på högerkanten.

”Var inte bekväm med ett M-KD-SD-block”

Paula Bieler Eriksson är nämligen en av kritikerna, och ett nytt högerblock var alltså en av flera anledningar till att hon valde att hoppa av Sverigedemokraterna.

– Jag var inte bekväm med att det så tydligt blev ett M-KD-SD-block, eventuellt då med Liberalerna. Jag har inget emot att samarbeta med dem men att sudda ut skillnaderna mellan partier... jag tycker det är svårt nog att rösta på partier och inte personer, för att man köper helhetskoncept, säger hon i ”Politikbyrån” och fortsätter:

– Och att då ännu mer ha “sida ett eller sida två” det har jag aldrig varit bekväm med i svensk politik överhuvudtaget. Det har skavt i mig ända sedan man först började tala om ett konservativt block.

Menar du att SD målar in sig i ett borgerligt hörn? 

– Lite så har det blivit. Man har ju väldigt tydligt sagt att ”nu är vi på den här sidan”. Hela ungdomsförbundets kampanj i senaste valrörelsen var anti-Socialdemokraterna – det från att man bara strax innan hade pratat om att SD är arvtagare till S.

– Man har inte varit tillräckligt tydlig med vad det är inom S som man är emot, och vad det är man faktiskt säger sig vara arvtagare till.

”I norr är man inte lika nöjda”

Enligt Paula Bieler Eriksson finns det en risk att även SD:s väljare känner sig obekväma med att partiet har allierat sig med högerpartierna.

– I norra Sverige är det väldigt tydligt att man inte är lika nöjda med att SD så tydligt har hamnat tillsammans i samma block som Moderaterna. Jag minns någon valrörelse som jag var ute på valturné uppe i Norrland, och där var det några som kom fram och lyssnade på ett torgmöte vi höll.

– Efteråt så kritiserade de mig för att jag hade blått nagellack: ”det här Moderatblå ska ni väl inte vara!”.

Politikbyråns andra avsnitt ”Dirigenten?” handlar om det nya konservativa blocket och vem som egentligen håller i taktpinnen. Se hela avsnittet här på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet