Foto: SVT

Därför intervjuar Agenda Annie Lööf om regeringsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen intervjuades Centerpartiets partiledare Annie Lööf i SVT:s Agenda angående regeringsfrågan. Agendas redaktör David Oscarsson förklarar här tankarna bakom intervjun.

Liberalernas besked att de hoppar av regeringssamarbetet i höst gör att Centerpartiet står ensamt kvar i mitten av januaripartierna. Med bara centerns stöd skulle det med nuvarande opinionsläge bli svårt för Socialdemokraterna och Miljöpartiet att kunna regera vidare efter nästa val. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har öppnat för att budgetförhandla med de tre januaripartierna för att möjliggöra fortsatt styre.

I fredags beslutade Centerpartiets förtroenderåd att partiet går till val som en självständig borgerlig liberal kraft som inte ger det man kallar ytterkantspartier, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, något inflytande. Partiet vill se en regering i den breda mitten, men ger inte besked om vilken statsminister man kommer att stödja.

Regeringsförhandlingarna efter valet 2018 tog fyra månader. Att Moderaterna och Kristdemokraterna kunde tänka sig att bilda en regering som krävde stöd av Sverigedemokraterna överraskade många väljare, liksom att Centerpartiet och Liberalerna till slut kunde tänka sig att stödja en rödgrön regering. I Agenda på söndag 30 maj intervjuar vi Annie Lööf om vilka besked hon kan ge om Vänsterpartiets invit till budgetsamarbete, om hon kan stödja Stefan Löfven som statsminister en gång till och hur hon ska få igenom sin önskedröm om en mittenregering när högerpartierna redan format ett tydligt block.

Det senaste månaderna har högerpartierna formerat ett tydligt regeringsalternativ. Liberalerna har tillsammans med M, KD, och SD gjort ett första gemensamt utspel, en skärpning av invandringspolitiken. De borgerliga partiernas ledare har under en längre tid frågats ut i media om de kan tänka sig att förhandla om statsbudgeten med Sverigedemokraterna och SD-ledaren har frågats ut om var hans röda linjer går. I kvällen Agenda ställer vi i stället frågor om vilka samarbetsformer och partners Centerpartiet kan tänka sig för att få inflytande efter nästa val.

Hela Agenda kan ses på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.