Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns två ytterkantspartier i svensk politik enligt Annie Lööf, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Centerpartiet kan inte tänka sig att budgetförhandla med något av dem. Foto: SVT Agenda

Lööfs tydliga besked: C ska inte budgetförhandla med V

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill stänga ute partier på ”ytterkanterna”. Istället vill partiledare Annie Lööf blicka ut i Europa och efterlikna de länderna där politiken dragits mot mitten:

– Jag är beredd att sitta i en regering med både moderater och socialdemokrater. Det är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som vi inte vill budgetförhandla med, säger partiledare Annie Lööf i söndagens Agenda.

Centerpartiet har brutit med sina gamla kollegor i Alliansen. Om partierna ska kunna samarbeta i framtiden så finns det tydliga krav på vilka som inte får vara med i förhandlingarna.

– Det stämmer att de andra tre Allianspartierna har öppnat upp för samarbete och förhandling med Sverigedemokraterna och det beklagar jag. Jag ser gärna fortsatta samarbeten inom Alliansen men också med de nuvarande regeringspartierna för att ska vi få stabilitet i Sverige, säger partiledare Annie Lööf.

”Växande höger- och vänsterpopulistiska krafter”

Det är inte bara Sverigedemokraterna som kommer stängas ute från budgetförhandlingarna om Centerpartiet får bestämma. De ser ett andra svenskt ”ytterkantsparti” i Vänsterpartiet. Annie Lööf tar inspiration från hur politiska samarbeten sett ut ute i Europa. Där hon tycker sig se partier dra sig mot mitten i tidigare otänkbara samarbeten:

– Det politiska landskapet har förändrats. Man vill inte se de växande höger- eller vänsterpopulistiska krafterna få inflytande utan tar ansvar för en mer konstruktiv lösning i mitten. Centerpartiet är en självständig, liberal, borgerlig kraft. Vi kan inte samarbete med ytterpartierna.

– C kommer inte att budgetförhandla med varken V eller SD.

Inget färdigt regeringsalternativ

Centerpartiet vill på förhand inte lämna några besked om hur de vill att svensk politik ska styras efter valet 2022:

– Vi kommer inte gå till val på en statsministerkandidat eller ett färdigt regeringsalternativ. För oss Centerpartister är det viktigt att få genomslag för vår politik.

SVT har sökt Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar – som inte vill kommentera Centerpartiets besked.

Se ett utdrag ur Agendas intervju med Annie Lööf i spelaren ovan. Se hela intervjun i Agenda i SVT Play eller i SVT 2 från söndag kl 21.15.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer