Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör gruppledarna från V och C hur de kan samarbeta i kommunen.

Här samarbetar C och V utan problem: ”Inte värt med en kaossituation”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en omöjlig ekvation – om Annie Lööf ska stänga ute SD och ta plats i nästa regering måste hon troligtvis ta hjälp av V, trots alla löften. I skuggan av centerledarens dilemma finns det samtidigt över 20 exempel på hur V och C redan styr tillsammans ute i landet.

Att Annie Lööf vill utesluta både SD och V men ändå ingå i nästa regering – och huruvida detta är realistiskt – är ämnet för ”Annies (V)al”, onsdagens avsnitt av SVT:s Politikbyrån.

Samtidigt är 24 kommuner och 1 region ett kvitto på att V och C faktiskt kan styra ihop, åtminstone lokalt.

– Det är klart att när M lyfter frågor kring privata utförare, då kliar det ju lite i fingrarna på mig att rösta för det förslaget, säger Linda-Maria Hermansson i en intervju med Politikbyrån.

Hon är gruppledare för Centerpartiet i Stenungsunds kommunfullmäktige, som styrs av ett samarbete mellan S, C, V, MP och det lokala Stenungsundspartiet, och berättar att partierna försöker undvika frågor där man står för långt ifrån varandra ideologiskt.

– Annars riskerar man att samarbetet spricker och att vi får en kaossituation i Stenungsunds kommun. Det är det ju inte värt.

”Vi ger och tar”

Emma Ramhult, gruppledare för V i Stenungsunds kommunfullmäktige, håller med om att samarbetet med C fungerar bra.

– Vi ger och vi tar och försöker komma fram till kompromisser som gör att alla kan känna sig bekväma i de beslut vi tar, säger hon i Politikbyrån.

Emma Ramhult som Linda-Maria Hermansson är dock båda skeptiska till ett samarbete på riksplanet.

– Det är stora skillnader i ideologin mellan partierna, vilket gör det svårt att få ihop ett samarbete på riksnivån. På kommunal nivå handlar det om helt andra frågor där vi kan hitta varandra, säger Linda-Maria Hermansson.

”Måna om att fortsätta”

Är det lättare för era partier att samarbeta på kommunal nivå? 

– Ja, svarar båda.

Hittills har det inte uppstått någon fråga som varit nära att knäcka styret i Stenungssund. Men det kan ändras i framtiden.

– Jag kan tänka mig att det skulle vara svårt att samarbeta om det exempelvis kom upp en fråga om att ett nytt äldreboende ska privatiseras. Kommer det upp får vi se hur vi hanterar det, men alla fem partier är måna om att samarbetet ska fortsätta.

Politikbyråns senaste avsnitt ”Annies (V)al” handlar om Centerpartiet och om Annie Lööf verkligen välja bort både Jimmie Åkesson och Nooshi Dadgostar om hon ska ha något inflytande över svensk politik? Se hela avsnittet här på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet